четвъртък, 18 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1211 прочитания

  САЩ се движат към въвеждане на ежегодна Covid ваксина

  FDA поиска мнение от своите съветници как да стане промяната и какво точно да включва
  27 януари 2023, 16:16 a+ a- a

  Снимка: ЕК

  САЩ са готови да направят ваксинациите срещу Covid-19 по-скоро като годишна противогрипна ваксина, което е голяма промяна в стратегията въпреки дългия списък от въпроси за това как най-добре да се защитим срещу все още бързо мутиращия вирус, пише The Guardian.

  Американската Администрация по храните и лекарствата (FDA) поиска от своите научни съветници да помогнат за полагането на основите за преминаване към бустери веднъж годишно за повечето американци – и как и кога периодично да се актуализира рецептата за инжекциите.

  „Това е последователна среща, за да определим дали сме достигнали точката в пандемията, която позволява опростяване на използването на настоящите ваксини срещу Covid-19“, каза д-р Дейвид Каслоу от FDA.

  Консултативният панел до голяма степен се съгласи с подхода на FDA. Ваксините срещу Covid-19 са спасили милиони животи и бустерните дози продължават да помагат на най-уязвимите, въпреки че се появиха по-заразни варианти. Но защитата отслабва и инжекциите не отблъскват по-леките инфекции за дълго.

  И на хората им писна да се ваксинират. Въпреки че повече от 80% от населението на САЩ има поне една ваксина срещу Covid-19, само 16% от тези, които отговарят на условията за най-новите бустери – така наречените двувалентни дози, актуализирани, за да съответстват по-добре на по-новите вирусни щамове – са получили такава. Това води до трудни решения за това как да се процедира в бъдеще: кой наистина има нужда от още един изстрел, колко често и какъв вид?

  „Все още сме защитени от тежко заболяване, слава Богу“, дори след като се появиха най-новите мутирали щамове Омикрон, отбеляза съветникът на FDA д-р Пол Офит, експерт по ваксини в Детската болница във Филаделфия.

  Първата стъпка: Консултативният панел на FDA гласува единодушно, че хората трябва да получат една и съща формула на ваксина, независимо дали получават първоначалните си ваксинации или бустер. Днес американците получават една формула, базирана на оригиналния щам на коронавируса, който се появи през 2020 г., за първите си две или три дози – а последният им бустер е комбинирана инжекция, направена от Pfizer или Moderna, която добавя защита срещу Омикрон. FDA ще трябва да реши как да въведе тази промяна.

  Но „това не е само нещо за удобство“, за да се облекчи объркването относно различните видове ваксини, каза д-р Арчана Чатърджи, декан на Чикагското медицинско училище. Тъй като оригиналният щам на коронавирус е изчезнал, „преминаването към щамовете, които циркулират, е много важно“.

  Кой се нуждае от още една доза и кога предизвика повече дебат. Гледайки напред, FDA казва, че повечето американци трябва да се справят добре, ако получат веднъж годишно бустер, насочен към най-новите варианти през есента. Агенцията попита дали някои хора може да се нуждаят от две дози - възрастни с отслабена имунна система и много малки деца, които никога преди не са били ваксинирани. Това е подобно на начина, по който младежите получават първата си ваксинация срещу грип.

  Но са необходими повече данни, за да се покаже точно кой може да се нуждае от две годишни дози – като например внимателно преброяване на тези, които все още се хоспитализират с Covid-19, въпреки че са в крак с днешните ваксинации, каза Офит. „Само тогава можем наистина да вземем най-доброто решение кой с какво да се ваксинира и кога“, каза той.

  Нито пък е ясно, че по-младите, по-здрави хора ще се нуждаят от бустер за Covid-19 всяка година.

  „На този етап е трудно да се каже, че ще бъде ежегодно“, каза д-р Ерик Рубин от Харвард.

  Есента може дори да не е най-доброто време за стимулиране, нещо, което ще зависи от това кога инфекциите започват да нарастват и колко дълго може да продължи защитата от бустера, каза съветникът на FDA д-р Артър Рейнголд от Калифорнийския университет, Бъркли.

  За разлика от грипа, който в САЩ циркулира предимно през късната есен и зимата, вълните на Covid-19 се появяват целогодишно.

  Що се отнася до рецептата, планът на FDA е да свика своя консултативен панел за друга среща в края на май или началото на юни, за да реши дали рецептата за ваксината се нуждае от промяна – включително към кой вирусен щам да се насочи и дали трябва да бъде едновалентна или многовалентна ваксина. Pfizer и Moderna заявиха, че това ще даде достатъчно време за производство на необходимите дози до есента, докато третият производител, Novavax, настоя за по-ранно начало на всяка промяна в рецептата.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 часа
  Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
  Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
  преди 12 часа
  В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
  ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
  преди 13 часа
  ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
  Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата
  преди 14 часа
  Tesla ще съкрати над 10% от работната си сила
  Двама висши мениджъри също се оттеглят
  преди 16 часа
  Sameday планира 200% увеличение на точките за доставка извън дома в България
  Експанзията до 1500 точки до края на 2024 г. е част от регионален инвестиционен план в размер на €30 млн.