четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    812 прочитания

    Одобриха Закон за микрочиповете в комисия на ЕП

    Ето как и български компании могат да се възползавт от европейско финансиране
    24 януари 2023, 17:09 a+ a- a

    сн: ЕК

    Комисията на Европейския парламент по енергетика и промишленост (ITRE) гласува 2 предложения за изменения на изготвения от Европейската Комисия „Европейски закон за микрочиповете“, чиято цел е да укрепи промишлеността на ЕС за производство на полупроводници.

    Първият проектозакон има за цел да подпомогне технологичния капацитет и иновациите в ЕС за полупроводниците. Вторият е за увеличаване на инвестициите за развитие на този тип екосистема.

    Евродепутатите се фокусираха върху полупроводникови и квантови чипове от следващо поколение. Ще бъде създадена мрежа от центрове за компетентност за справяне с недостига на умения и за привличане на нови таланти в изследванията, дизайна и производството. Законодателството също така ще подкрепя проекти, целящи повишаване на сигурността на доставките в ЕС чрез привличане на инвестиции и изграждане на производствен капацитет.

    Ще бъде създаден механизъм за реагиране при кризи, като Комисията ще оцени рисковете за доставката на полупроводници в ЕС и индикаторите за ранно предупреждение в държавите-членки, които биха могли да предизвикат тревога в целия ЕС. Това би позволило на Комисията да приложи спешни мерки като приоритизиране на доставките за особено засегнати продукти или да извършва общи покупки за държавите-членки.

    Евродепутатите подчертават също значението на международното сътрудничество с партньори като САЩ, Япония, Южна Корея и Тайван.

    В отделно гласуване евродепутатите приеха предложението за широкомащабно изграждане на капацитет чрез инвестиции в общоевропейска и свободно достъпна инфраструктура за научни изследвания, развитие и иновации. Това също би позволило разработването на авангардни полупроводникови технологии от следващо поколение.

    Ева Майдел, която е главен преговарящ по темата, отбеляза кои са 3-те най-важните елементи от законодателството:

    1. Механизъм, в който всяка държава ще събира информация и докладва на Европейската комисия за веригите на доставки на микрочипове. Така ще може много по-рано да се забележи, ако има забавяния и ще може да се реагира с извънредни мерки като общо купуване на чипове или материали за изработването им, временна забрана на износа на някои стоки и други защитни мерки.

    2. Не само мегафабрики, но и малки бизнеси и организации ще могат да се възползват от финансиране от ЕС и друга подкрепа от държавата. Това прави реални шансовете на компании в България да получат силна институционална подкрепа.

    3. Има място за индустрията в новия Европейски борд за микрочипове, който ще взима важни решения.

    Проучване на ЕП подчертава, че делът на Европа в световния производствен капацитет на полупроводници е под 10%. Законодателното предложение има за цел той да достигне 20%.

    Европейски пазарни дялове в производството на интегрални схеми за различни сектори:

    автомобилен: 27%
    авиокосмически/отбранителен/сигурност: 22%
    промишленост: 20%
    здравеопазване и грижи: 19%
    домакински уреди: 17%
    аудиовизуален: 11%
    персонални компютри и обработване на данни: 5%
    телекомуникации: 4%

    Търсенето на чипове се очаква да се удвои между 2022 г. и 2030 г. 1 смартфон съдържа приблизително 160 чипа, а 1 хибридна електрическа кола съдържа до 3500 чипа.

    СЪс законодателният акт на ЕС за чиповете ще бъдат мобилизирани над 43 милиарда евро публични и частни инвестиции.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 15 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 16 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 16 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 18 часа
    преди 21 часа