събота, 28 януари 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  532 прочитания

  Одобриха Закон за микрочиповете в комисия на ЕП

  Ето как и български компании могат да се възползавт от европейско финансиране
  24 януари 2023, 17:09 a+ a- a

  сн: ЕК

  Комисията на Европейския парламент по енергетика и промишленост (ITRE) гласува 2 предложения за изменения на изготвения от Европейската Комисия „Европейски закон за микрочиповете“, чиято цел е да укрепи промишлеността на ЕС за производство на полупроводници.

  Първият проектозакон има за цел да подпомогне технологичния капацитет и иновациите в ЕС за полупроводниците. Вторият е за увеличаване на инвестициите за развитие на този тип екосистема.

  Евродепутатите се фокусираха върху полупроводникови и квантови чипове от следващо поколение. Ще бъде създадена мрежа от центрове за компетентност за справяне с недостига на умения и за привличане на нови таланти в изследванията, дизайна и производството. Законодателството също така ще подкрепя проекти, целящи повишаване на сигурността на доставките в ЕС чрез привличане на инвестиции и изграждане на производствен капацитет.

  Ще бъде създаден механизъм за реагиране при кризи, като Комисията ще оцени рисковете за доставката на полупроводници в ЕС и индикаторите за ранно предупреждение в държавите-членки, които биха могли да предизвикат тревога в целия ЕС. Това би позволило на Комисията да приложи спешни мерки като приоритизиране на доставките за особено засегнати продукти или да извършва общи покупки за държавите-членки.

  Евродепутатите подчертават също значението на международното сътрудничество с партньори като САЩ, Япония, Южна Корея и Тайван.

  В отделно гласуване евродепутатите приеха предложението за широкомащабно изграждане на капацитет чрез инвестиции в общоевропейска и свободно достъпна инфраструктура за научни изследвания, развитие и иновации. Това също би позволило разработването на авангардни полупроводникови технологии от следващо поколение.

  Ева Майдел, която е главен преговарящ по темата, отбеляза кои са 3-те най-важните елементи от законодателството:

  1. Механизъм, в който всяка държава ще събира информация и докладва на Европейската комисия за веригите на доставки на микрочипове. Така ще може много по-рано да се забележи, ако има забавяния и ще може да се реагира с извънредни мерки като общо купуване на чипове или материали за изработването им, временна забрана на износа на някои стоки и други защитни мерки.

  2. Не само мегафабрики, но и малки бизнеси и организации ще могат да се възползват от финансиране от ЕС и друга подкрепа от държавата. Това прави реални шансовете на компании в България да получат силна институционална подкрепа.

  3. Има място за индустрията в новия Европейски борд за микрочипове, който ще взима важни решения.

  Проучване на ЕП подчертава, че делът на Европа в световния производствен капацитет на полупроводници е под 10%. Законодателното предложение има за цел той да достигне 20%.

  Европейски пазарни дялове в производството на интегрални схеми за различни сектори:

  автомобилен: 27%
  авиокосмически/отбранителен/сигурност: 22%
  промишленост: 20%
  здравеопазване и грижи: 19%
  домакински уреди: 17%
  аудиовизуален: 11%
  персонални компютри и обработване на данни: 5%
  телекомуникации: 4%

  Търсенето на чипове се очаква да се удвои между 2022 г. и 2030 г. 1 смартфон съдържа приблизително 160 чипа, а 1 хибридна електрическа кола съдържа до 3500 чипа.

  СЪс законодателният акт на ЕС за чиповете ще бъдат мобилизирани над 43 милиарда евро публични и частни инвестиции.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  Близо 100 хил. ученици ще получат подкрепа по проект на МОН
  Предвижда се аналогична процедура и за детските градини
  преди 11 часа
  САЩ се движат към въвеждане на ежегодна Covid ваксина
  FDA поиска мнение от своите съветници как да стане промяната и какво точно да включва
  преди 11 часа
  70% от офис площите на София са извън центъра на града
  Търсенето на офис площи може да се свие заради съкращаването на разходи в някои от най-големите ИТ компании в света, създавайки ефект на доминото и при местните компании, прогнозира MBL
  преди 12 часа
  преди 14 часа
  България ще увеличи участието си в Черноморската банка за търговия и развитие с 33 млн. евро
  От 1999 до момента банката е финансирала 39 проекта в България