сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    941 прочитания

    80% от населението на Китай е било заразено с Covid-19

    Става дума за над 1,1 милиарда души
    23 януари 2023, 09:27 a+ a- a

    Снимка: iStock

    Възможността за широкомащабно завръщане на Covid-19 в Китай през следващите няколко месеца е далечна, тъй като 80% от населението на страната вече е било заразено, съобщи изтъкнат правителствен учен.

    Ву Зунйоу, главен епидемиолог в Китайския център за контрол и превенция на заболяванията, собщи в събота (21 януари), че масовото движение на хора по време на продължаващия ваканционен период по случай Лунната Нова година може да разпространи пандемията, стимулирайки инфекциите в някои райони, но че втора вълна на Covid е малко вероятно през следващите два до три месеца.

    Причината е, че продължаващата вълна на епидемията, движена най-вече от множество подварианти на Омикрон, „вече е заразила 80% от населението“, каза той, цитиран в платформата Weibo.

    Изявлението на учения дойде в момент, когато стотици милиони китайци пътуват в цялата страна за Лунната нова година. Пътуванията станаха възможни след като страната премахна почти всички антиковид мерки в последните седмици. С около 5 млрд. очаквани пътувания се увеличават опасенията от нови огнища в селските райони, които са по-малко оборудвани за справяне с голям брой инфекции.

    Правителството обаче предприе действия, за да смекчи опасенията, като Националната здравна комисия заяви в четвъртък (19 януари), че Китай е преминал пика на пациенти с Covid-19 в клиники за треска, спешни отделения и в критично състояние, предаде „Ал Джазира“.

    Bloomberg изчислява че над 1,1 милиард души вече са били заразени с коронавируса. Според официалните данни на страната от заболяването са починали 12 600 души (в седмицата преди Лунната нова година), но според медията реалната смъртност е много по-висока. В същото време Световната здравна организация призова Китай да предостави по-детайлна информация за развитието на коронавируса в страната.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 6 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 7 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 7 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 9 часа
    преди 12 часа