събота, 28 януари 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  605 прочитания

  80% от населението на Китай е било заразено с Covid-19

  Става дума за над 1,1 милиарда души
  23 януари 2023, 09:27 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Възможността за широкомащабно завръщане на Covid-19 в Китай през следващите няколко месеца е далечна, тъй като 80% от населението на страната вече е било заразено, съобщи изтъкнат правителствен учен.

  Ву Зунйоу, главен епидемиолог в Китайския център за контрол и превенция на заболяванията, собщи в събота (21 януари), че масовото движение на хора по време на продължаващия ваканционен период по случай Лунната Нова година може да разпространи пандемията, стимулирайки инфекциите в някои райони, но че втора вълна на Covid е малко вероятно през следващите два до три месеца.

  Причината е, че продължаващата вълна на епидемията, движена най-вече от множество подварианти на Омикрон, „вече е заразила 80% от населението“, каза той, цитиран в платформата Weibo.

  Изявлението на учения дойде в момент, когато стотици милиони китайци пътуват в цялата страна за Лунната нова година. Пътуванията станаха възможни след като страната премахна почти всички антиковид мерки в последните седмици. С около 5 млрд. очаквани пътувания се увеличават опасенията от нови огнища в селските райони, които са по-малко оборудвани за справяне с голям брой инфекции.

  Правителството обаче предприе действия, за да смекчи опасенията, като Националната здравна комисия заяви в четвъртък (19 януари), че Китай е преминал пика на пациенти с Covid-19 в клиники за треска, спешни отделения и в критично състояние, предаде „Ал Джазира“.

  Bloomberg изчислява че над 1,1 милиард души вече са били заразени с коронавируса. Според официалните данни на страната от заболяването са починали 12 600 души (в седмицата преди Лунната нова година), но според медията реалната смъртност е много по-висока. В същото време Световната здравна организация призова Китай да предостави по-детайлна информация за развитието на коронавируса в страната.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  Близо 100 хил. ученици ще получат подкрепа по проект на МОН
  Предвижда се аналогична процедура и за детските градини
  преди 10 часа
  САЩ се движат към въвеждане на ежегодна Covid ваксина
  FDA поиска мнение от своите съветници как да стане промяната и какво точно да включва
  преди 11 часа
  70% от офис площите на София са извън центъра на града
  Търсенето на офис площи може да се свие заради съкращаването на разходи в някои от най-големите ИТ компании в света, създавайки ефект на доминото и при местните компании, прогнозира MBL
  преди 12 часа
  преди 13 часа
  България ще увеличи участието си в Черноморската банка за търговия и развитие с 33 млн. евро
  От 1999 до момента банката е финансирала 39 проекта в България