четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    963 прочитания

    Китай регистрира първо намаление на населението от 60 години насам

    През 2022 г. населението на страната намалява с около 850 хил. души
    17 януари 2023, 08:34 a+ a- a

    Снимка: iStock

    През 2022 г. населението на Китай намаля за първи път от повече от 60 години, нов крайъгълен камък в задълбочаващата се демографска криза в страната със значителни последици за забавящата се икономика, отбелязва CNN.

    През миналата година населението е намаляло до 1,411 милиарда, с около 850 000 души по-малко спрямо предходната година, съобщава Националното статистическо бюро на Китай. Анализатори казаха, че спадът е първият от 1961 г. по време на големия глад, предизвикан от Големия скок напред на бившия лидер Мао Дзедун.

    Коефициентът на раждаемост също намалява до рекордно ниско ниво от 6,77 раждания на 1000, спад от 7,52 година по-рано и най-ниското ниво от основаването на комунистически Китай през 1949 г. Родени са около 9,56 милиона бебета в сравнение с 10,62 милиона през 2021 г. – въпреки усилия от страна на правителството за насърчаване на повече семейни двойки да имат деца.

    Новите данни идват заедно с обявяването на един от най-лошите годишни икономически резултати на Китай от почти половин век, като икономиката се разширява само с 3% за годината, далеч под целта на правителството, подчертавайки големите икономически предизвикателства, пред които е изправена страната със свиването на работната сила и увеличаването на дела на пенсионерите.

    Демографската криза, която се очаква да има нарастващо въздействие върху растежа на Китай през следващите години, е основна грижа за политиците. Пекин отмени своята продължила десетилетия и силно противоречива политика за „едно дете“ през 2015 г., след като осъзна, че ограничителната политика е допринесла за бързо застаряващо население и свиване на работната сила, което може сериозно да навреди на икономическата и социална стабилност на страната.

    За да спре намаляващата раждаемост, китайското правителство обяви през 2015 г., че ще позволи на семейните двойки да имат 2 деца. Но след кратък подем през 2016 г. раждаемостта в страната продължава да намалява.

    Политиците допълнително облекчиха ограниченията за раждаемостта през 2021 г., позволявайки 3 деца, и увеличиха усилията за насърчаване на по-големи семейства, но тези усилия не са особено ефективни на фона на променящите се норми за пола, високите разходи за живот и надвисналата икономическа несигурност.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 42 минути
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 1 час
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 18 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 18 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 18 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 19 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата