четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1284 прочитания

    Tesla намали цените на електромобилите си в САЩ и Европа

    Намаленията варират между 6% и 20%
    13 януари 2023, 15:35 a+ a- a

    Снимка: Tesla

    Tesla намали цените на своите електрически превозни средства в САЩ и Европа с цели 20%, разширявайки стратегията си за агресивни отстъпки, след като пропусна прогнозите на Wall Street за доставки през 2022 г., предаде „Ройтерс“.

    Ходът, който доведе до спад от 4,5% в акциите на Tesla в търговията в САЩ преди пускането на пазара, дойде, след като главният изпълнителен директор Илон Мъск предупреди, че перспективата за рецесия и по-високи лихвени проценти означава, че може да намали цените, за да поддържа растеж на обема за сметка на печалбата.

    По-ниските цени на основните пазари на Tesla отбелязват обрат от стратегията, която автомобилният производител следваше през по-голямата част от 2021 г. и 2022 г., когато поръчките за нови превозни средства надвишиха предлагането. Миналата година Мъск призна, че цените са станали „неудобно високи“ и могат да навредят на търсенето.

    По-стабилната инфлация на разходите също е фактор за намаляване на цените, каза говорител на Tesla Германия, потвърждавайки намаленията на цените на най-големия европейски пазар.

    Намаленията на цените в САЩ, обявени късно в четвъртък за глобалните най-продавани седан Model 3 и кросоувър SUV Model Y, бяха между 6% и 20%, показват изчисления на „Ройтерс“.

    Базовата версия на своя Model Y сега струва $52 990, спрямо $65 990 преди намалението. Това е преди федерален данъчен кредит до $7500, който влезе в сила за много модели електрически превозни средства в началото на януари.

    Tesla намали и цените на своя луксозен кросоувър SUV Model X и седана Model S в САЩ. В Германия компанията намали цените на Model 3 и Model Y с между около 1% и почти 17% в зависимост от конфигурацията. Намалени са цените и в Австрия, Швейцария и Франция.

    За американски купувач на Model Y за дълги разстояния новата цена на Tesla, комбинирана със субсидията от САЩ, възлиза на отстъпка от 31%. В допълнение, ходът на Tesla разшири превозните средства в своята гама, отговарящи на условията за данъчен кредит от администрацията на Байдън.

    Преди намалението на цената, петместната версия на Model Y не отговаряше на условията за този кредит, обозначение, което Мъск нарече „объркано“. След намалението на цената, версията за дълги разстояния на Model Y ще отговаря на изискванията.

    Съкращенията може да направят електромобилите достъпни за хора, за които преди това са били непосилни.

    Във Франция клиентите, купуващи Model 3 за €44 990, сега ще получат допълнително намаление чрез правителствена субсидия от €5000. Прагът за схемата е €47 000.

    Tesla намали цената на своите автомобили и в Китай миналата седмица с между 6 и 13,5%. За 2021 г. САЩ и Китай са представлявали около 75% от продажбите на Tesla, въпреки че продажбите нарастват в Европа, където заводът в Берлин увеличава производството.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 54 минути
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 6 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 6 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 7 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 23 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 23 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.