четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    755 прочитания

    Китай отваря границата с Хонконг

    Първоначално ще има квота за движението между града и континентален Китай
    06 януари 2023, 11:02 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    Китайското правителство обяви, че ще отвори отново границата си с Хонконг на 8 януари, близо 3 години след като тя беше затворена до голяма степен в опит да се ограничи разпространението на Covid.

    До 60 000 жители на Хонконг ще могат да преминат границата с континента, тъй като започва постепенното повторно отваряне на граничните контролни пунктове, каза лидерът на Хонконг Джон Лий пред медиите, след съобщение от Пекин.

    Промяната ще премахне  задължителната карантина за пътуващите от Хонконг до континенталната част. Всички пътуващи ще трябва да дадат отрицателен тест за Covid чрез PCR тест в рамките на 48 часа преди преминаването, а квотите за пътници се прилагат за пътуване в двете посоки, предаде CNN.

    Обявеното отваряне се пада на същия ден, когато Китай ще премахне изискванията за карантина за международни пристигащи пътници и ще премахне редица Covid ограничения за авиокомпаниите, които са в сила от началото на пандемията.

    Промените идват на фона на внезапното премахване на задушаващия контрол на Covid от Пекин след национални протести. Очевидното отваряне на континента идва след 3 години самоналожена глобална изолация, по време на която усилията за възобновяване на редовния транзит с Хонконг бяха многократно отлагани.

    Квотата включва 50 000 души, които ще пътуват през три сухопътни контролно-пропускателни пункта, докато останалите 10 000 са за хора, пътуващи през международното летище в Хонконг, два фериботни кея и моста Хонконг-Джухай-Макао. Ограничението не важи за жители на Хонконг, които пътуват обратно до Хонконг от континента, нито за континентални китайци, пътуващи обратно до континента от Хонконг.

    В допълнение към тестването, предварителни резервации ще бъдат необходими и за някои пътувания. Според изявление на Държавния съвет на Китай полетите от Хонконг и съседен Макао до континентален Китай ще бъдат възобновени и ограниченията за пътническия капацитет ще бъдат премахнати; броят на полетите ще се увеличи по „поетапен и организиран“ начин, се казва в изявлението.

    Сухопътните и морските гранични контролни пунктове между континентален Китай и Хонконг и Макао също ще бъдат възобновени по „поетапен и организиран“ начин. Китай ще възобнови и издаването на туристически и бизнес визи за жители на континентален Китай, пътуващи до Хонконг, се добавя в изявлението.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 43 минути
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 1 час
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 18 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 18 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 18 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 19 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата