петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    818 прочитания

    Mercedes-Benz ще изгради 10 000 точки за бързо зареждане

    Те ще са разположени в Северна Америка, Европа и Китай
    06 януари 2023, 09:58 a+ a- a

    Снимка: Mercedes

    Mercedes-Benz се готви да инвестира милиарди евро в изграждането на 10 000 точки за бързо зареждане в Северна Америка, Европа и Китай до 2030 г., съобщи производителят на луксозни автомобили.

    Автомобилният производител ще започне изграждането в Северна Америка тази година, насочвайки се към 2500 точки за зареждане на 400 места в повечето щати на САЩ и Канада до 2027 г. Това съобщиха от компанията по време на автомобилното изложение CES в Лас Вегас, което се провежда от 5 до 8 януари.

    Компанията ще раздели малко над €1 милиард инвестиции, необходими до 2030 г. за Северна Америка, със спинофа на Goldman Sachs MN8 Energy, производител на възобновяема енергия и оператор за съхранение на батерии, и си партнира с мрежовата компания за зареждане ChargePoint за технологично ноу-хау, предаде „Ройтерс“.

    Главният изпълнителен директор на MN8 Джон Йодер каза, че компанията очаква да реализира печалба в рамките на 5 до 7 години, вероятно по-рано, ако получи субсидии или ако нивата на използване са по-високи от очакваното.

    Продължават дискусии с потенциални партньори за изграждане на мрежа в Европа и Китай.

    Според данни от Националната лаборатория за възобновяема енергия от юли 2022 г. в Съединените щати има около 140 000 обществени зарядни устройства за електромобили. Проучванията показват, че потребителите по света са обезсърчени да купуват електромобили поради липсата на инфраструктура за зареждане.

    В Европа, където Mercedes-Benz вече е част от съвместно предприятие за зареждане с Volkswagen, BMW, Ford и Hyundai, наречено Ionity, инфраструктурата е напреднала, с около 375 000 налични точки за зареждане в края на 2021 г., според проучване на McKinsey. Въпреки това регионът се нуждае от поне 3,4 милиона точки за зареждане до 2030 г., за да отговори на очакваното нарастване на търсенето, се казва в проучването.

    Отделно Mercedes-Benz кандидатства за сертифициране в Калифорния и Невада за ниво 3 на автоматизирано шофиране, което позволява на неговите електрически превозни средства да поемат шофирането с до 60 километра в час на подходящи магистрални участъци или в засилен трафик, съобщи още компанията на CES автомобилно изложение.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 19 минути
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 27 минути
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 46 минути
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 1 час
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 3 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research