вторник, 16 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    761 прочитания

    Гореща вълна в Европа през януари

    Най-малко 8 държави в Европа изпитват рекордно високи януарски температури
    04 януари 2023, 12:13 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    Метеоролозите казват, че страните в цяла Европа преживяват рекордно високи температури през януари. Най-малко 8 европейски държави са регистрирали най-топлия си януарски ден досега. Климатолозите наричат това „екстремно събитие“, различно от всичко в европейската история, пише Euronews.

    Най-горещият януари в Европа в историята
    Най-малко 8 държави в Европа изпитват рекордно високи януарски температури, според метеоролозите. Климатологът Максимилиано Ерера, който изучава екстремни температури, е събрал данни от цяла Европа. Неговите открития показват, че страни, включително Полша, Дания, Нидерландия, Латвия, Литва, Беларус и Чехия, преживяват рекордни температури.

    В Корбиелов, Полша, термометрите отчетоха 19 градуса по Целзий, температура, която се среща по-често през май и с 18C по-висока от средната годишна стойност за януари с 1C. Яворник в Чешката република обикновено е около 3C по това време на годината, но е регистрирана температура от 19,6C.

    В Германия почти 950 местни рекорда бяха подобрени в цялата страна в малки измервателни станции между 31 декември и 2 януари. В южната част на Франция и в северна Испания беше горещо, като живакът достигна почти 25C в Билбао.

    „Можем да считаме това за най-екстремното събитие в европейската история“, каза Ерера пред Guardian. „Вземете случая с екстремната гореща вълна в Обединеното кралство през юли 2022 г. и разпространете тази сигма (магнитуд) в много по-голяма област, обхващаща около 15 държави.“ Ерера добавя, че това явление е първото в Европа, което може да се сравни с крайностите, преживяни от Северна Америка тази година.

    Защо?
    Учените все още се опитват да открият причината за нетипичните температури. „Беше екстремна жега в огромна област, което е почти, ако трябва да бъда честен, нечувано“, казва Алекс Бъркил, старши метеоролог в Met Office, пред Guardian. Той обяснява, че маса топъл въздух се е генерирала край западния бряг на Африка и се е преместила през Европа.

    „Това беше широко разпространено в Дания, Чехия, както и w почти цяла Германия отчетоха температури за януари, надхвърлящи рекордите“, каза Бъркил.

    Но метеорологът Скот Дънкан отбелязва, че дори като се вземе предвид и необичайно топлата морска повърхност, това не изглежда да обяснява зашеметяващите покачвания на температурата. Това, в което учените по климата са сигурни обаче, е, че тези аномални горещи вълни ще продължат да стават все по-чести и по-екстремни благодарение на глобалното затопляне.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 минути
    OpenAI навлиза в Азия
    Първият офис в региона е в Япония
    преди 13 минути
    Откриха една от най-големите детски градини в София
    Продължава строителството на 17 нови детски градини, до края на 2024 се очаква да приключи изграждането на 13 от тях
    преди 1 час
    преди 18 часа
    И Велико Търново с вертолетно летище за спешна медицинска помощ по въздух
    До момента България разполага с 3 вертолетни летища в София и по 1 във Варна, Панагюрище и Русе
    преди 18 часа
    ITF Group отчита най-успешната си година до момента
    Първата финтех компания в ВЕАМ сегмента на БФБ очаква значителен ръст на бизнеса
    преди 19 часа
    BlackPeak Capital инвестира 13,3 млн. лв. в „Бианор Холдинг“
    Бианор привлече общо над 20 млн. лв. през Българска Фондова Борса