петък, 24 март 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  562 прочитания

  Европейският съд задължи Google да премахва невярна информация от резултатите си

  В случай че това бъде поискано от потребител, засегнат от тази информация
  09 декември 2022, 10:22 a+ a- a

  Снимка: Google

  Google трябва да изтрие резултатите от търсенето за хора в Европа, ако могат да докажат, че информацията е очевидно грешна. Това постанови Върховният съд на Европейския съюз в четвъртък (8 декември). Съдът на Европейския съюз постанови, че търсачките трябва да „отменят информацията“, ако лицето, което прави заявката, може да докаже, че материалът е „явно неточен“.

  Хората в Европа имат право да поискат от Google и други търсачки да изтрият връзки към остаряла или неудобна информация за тях, дори и да е вярна, съгласно принцип, известен като „правото да бъдеш забравен“.

  Строгите правила за защита на данните в 27-членния блок дават на хората правото да контролират какво се появява, когато името им се търси онлайн, но разпоредбите често противопоставят опасенията за поверителността на данните срещу правото на обществото да знае.

  Google каза, че приветства решението. „От 2014 г. работим усилено, за да приложим правото да бъдеш забравен в Европа и да постигнем разумен баланс между правата на хората на достъп до информация и поверителността“, се казва в изявление на компанията.

  Делото произтича от жалба, подадена във Върховния съд на Германия от двама мениджъри на група инвестиционни компании, които поискаха от Google да премахне резултатите от търсенето въз основа на имената им, които водят до статии, критикуващи инвестиционния модел на групата, уточнява AP.

  Те твърдят, че статиите съдържат неверни твърдения. Не са идентифицирани нито управителите, нито фирмата. Двамата също искат от Google да премахне техни миниатюрни снимки, които се появяват при търсене на изображения без никакъв контекст.

  Google отказва, защото не знае дали статиите са точни или не, според резюме на решението в пресата. Съдът обаче не се съгласява, като казва, че ако някой представи подходящи и достатъчни доказателства, доказващи „явната неточност“ на информацията, търсачката трябва да удовлетвори искането.

  Съдиите казаха, че правото на свобода на изразяване и информация не може да бъде взето под внимание, ако „най-малкото част, която не е маловажна, от информацията“ се окаже грешна. За да се избегне твърде трудно премахването на фалшивите резултати, в решението се казва, че не е необходимо съдебно решение и че хората могат да „предоставят само доказателства, които разумно могат да бъдат изискани“.

  Google каза, че въпросните връзки и миниатюри в този конкретен случай вече не са достъпни чрез търсене в мрежата и на изображения. „Проблемното съдържание е офлайн от дълго време“, се казва в него.

  Търсачките няма да трябва да разследват фактите по всеки случай, за да определят дали съдържанието е точно, каза съдът, тъй като това може да доведе до допълнителна работа, която компаниите биха могли да заобиколят чрез проактивно премахване на резултати.

  В предишно решение съдът застана на страната на Google, като реши, че „правото да бъдеш забравен“ не се прилага извън 27-членния ЕС. Френският регулатор на поверителността искаше правилото да се приложи към всички търсачки на Google, дори и тези извън Европа.

  Google е изтрил 5,25 милиона уеб връзки, откакто започна да обработва заявки за „правото да бъдеш забравен“ през 2014 г., или почти половината от всички обработени заявки, според последния доклад за прозрачност на компанията.

  Когато Google получи заявка за сваляне, тя не премахва връзките от всички търсения в мрежата, а само когато името на човек е въведено. То все още ще се показва, когато се използват други думи за търсене.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 минути
  За първи път: Европа на едно ниво със САЩ по инвестиции в стартъпи в ранен етап на развитие
  Нова платформа за таланти в „дълбоките технологии“ ще насърчи новаторите да изберат да развиват бизнес в Европа, обяви Мария Габриел в САЩ
  преди 1 час
  Пускат 6,5 км от магистрала "Европа" до Великден
  До около месец се очаква да започне строителството и на последния участък от трасето на аутобана – между Сливница и Северната скоростна тангента на София
  преди 2 часа
  Населението на Пекин намаля за първи път от 2003 г.
  Естественият прираст на населението в страната е -0,05
  преди 2 часа
  Българското кисело мляко вече се предлага и на китайския пазар
  „Ел Би Булгарикум“ и японската „Мейджи“ ще създадат център за научно-развойна дейност
  преди 3 часа
  България е държавата членка с най-нисък БВП на човек от населението в ЕС
  Това показват предварителните данни на Евростат за 2022 г.