петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1353 прочитания

    Франция изготви стратегия за режим на тока през зимата

    Изготвен е план в случай че се стигне до недостиг на електроенергия заради намалената ядрена мощност на страната
    02 декември 2022, 13:47 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    Повече от половината (60%) от хората във Франция може да бъдат засегнати от режим на тока тази зима, предупреди правителството, като е възможно отмяна на влакове и затваряне на училища, предаде Connexion. Префектите на отделните департаменти бяха помолени да предупредят своите отдели за всякакви предстоящи съкращения, които, ако се случат, вероятно ще са през януари, се казва в правителствено изявление. Приоритетни клиенти и обекти, като болници, няма да бъдат засегнати.

    Правителството каза, че режимът може да засегне цяла континентална Франция. Корсика няма да бъде засегната, тъй като нейното захранване е свързано с Италия и има собствено захранване за производство на електроенергия.

    Възможните планове за прекъсване предвиждат:
    • ограничаване на прекъсванията на тока до два часа;
    • мащабни прекъсвания в цялата страна;
    • няма да има домакинство, което да бъде засегнато два пъти подред;
    • трябва да има поне 1 ден предизвестие;
    • не бива да засяга цял департамент едновременно;
    • поддържане на спиранията в рамките на часовете от 08:00 до 13:00 и от 18:00 до 20:00.

    Графикът за възможни прекъсвания на електрозахранването е определен, за да се избегне отварянето на училища без осветление, отопление или противопожарни аларми. И все пак някои училища планират да инсталират генератори и да ги тестват през декември. Прекъсванията ще изглеждат като „леопардов принт“, а не като пълно затъмнение, каза правителството. Някои влакове и линии на метрото може да бъдат отменени или спрени, ако се планира прекъсване на тока, за да се предотврати блокиране на пътниците по време на пътуване.

    Около 40% от населението няма да бъде засегнато, тъй като се счита за приоритетно. Това включва болници, жандармерия или полицейски участъци или хора, които разчитат на електричество за медицинско оборудване. Agences régionales de santé също така ще информират електрическите мрежи на местните жители, чието здраве зависи от машини като кислородни бутилки, така че да могат да получат предварително предупреждение 3 дни преди потенциалното прекъсване на тока и, ако е необходимо, да бъдат отведени до здравно заведение, така че да могат да продължат лечението си както обикновено.

    Червен сигнал EcoWatt ще бъде издаван 3 дни предварително, което ще позволи на департаментите да знаят дали ще бъдат засегнати възможно най-рано. Конкретно известие за прекъсване на електрозахранването на отделни адреси ще може да се търси на уебсайтовете на мениджърите на електрическата мрежа Enedis и RTE до 17:00 часа предната вечер. Префектите също ще бъдат помолени да предложат стратегии за спиране на тока, които ще позволят използването на електроенергия да се намали с 38% в засегнатите райони.

    Недостигът на електроенергия, ако се случи, е резултат от липсата на повече от половината от ядрената мрежа в страната. Някои са подложени на планирана поддръжка, но други са затворени за по-дълго от очакваното поради проблеми с корозията. Прекъсвания на електрозахранването ще има само ако снабдяването с електричество се превърне в проблем, с намаляване на доставките и увеличаване на потреблението.

    В изявлението на правителството се казва: „Ще правим съкращения, особено през януари, само ако имаме проблем с производството или връзката и ако потреблението не спадне [в даден момент].“

    Правителствените комисии работят върху планове за около 6 до 10 прекъсвания, засягащи 6 млн. души едновременно. Те също така изготвят планове за сценарий за спиране на тока „за всеки случай“, но не се очаква той да бъде използван.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 2 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 18 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 19 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 19 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство