петък, 24 март 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  996 прочитания

  Франция изготви стратегия за режим на тока през зимата

  Изготвен е план в случай че се стигне до недостиг на електроенергия заради намалената ядрена мощност на страната
  02 декември 2022, 13:47 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  Повече от половината (60%) от хората във Франция може да бъдат засегнати от режим на тока тази зима, предупреди правителството, като е възможно отмяна на влакове и затваряне на училища, предаде Connexion. Префектите на отделните департаменти бяха помолени да предупредят своите отдели за всякакви предстоящи съкращения, които, ако се случат, вероятно ще са през януари, се казва в правителствено изявление. Приоритетни клиенти и обекти, като болници, няма да бъдат засегнати.

  Правителството каза, че режимът може да засегне цяла континентална Франция. Корсика няма да бъде засегната, тъй като нейното захранване е свързано с Италия и има собствено захранване за производство на електроенергия.

  Възможните планове за прекъсване предвиждат:
  • ограничаване на прекъсванията на тока до два часа;
  • мащабни прекъсвания в цялата страна;
  • няма да има домакинство, което да бъде засегнато два пъти подред;
  • трябва да има поне 1 ден предизвестие;
  • не бива да засяга цял департамент едновременно;
  • поддържане на спиранията в рамките на часовете от 08:00 до 13:00 и от 18:00 до 20:00.

  Графикът за възможни прекъсвания на електрозахранването е определен, за да се избегне отварянето на училища без осветление, отопление или противопожарни аларми. И все пак някои училища планират да инсталират генератори и да ги тестват през декември. Прекъсванията ще изглеждат като „леопардов принт“, а не като пълно затъмнение, каза правителството. Някои влакове и линии на метрото може да бъдат отменени или спрени, ако се планира прекъсване на тока, за да се предотврати блокиране на пътниците по време на пътуване.

  Около 40% от населението няма да бъде засегнато, тъй като се счита за приоритетно. Това включва болници, жандармерия или полицейски участъци или хора, които разчитат на електричество за медицинско оборудване. Agences régionales de santé също така ще информират електрическите мрежи на местните жители, чието здраве зависи от машини като кислородни бутилки, така че да могат да получат предварително предупреждение 3 дни преди потенциалното прекъсване на тока и, ако е необходимо, да бъдат отведени до здравно заведение, така че да могат да продължат лечението си както обикновено.

  Червен сигнал EcoWatt ще бъде издаван 3 дни предварително, което ще позволи на департаментите да знаят дали ще бъдат засегнати възможно най-рано. Конкретно известие за прекъсване на електрозахранването на отделни адреси ще може да се търси на уебсайтовете на мениджърите на електрическата мрежа Enedis и RTE до 17:00 часа предната вечер. Префектите също ще бъдат помолени да предложат стратегии за спиране на тока, които ще позволят използването на електроенергия да се намали с 38% в засегнатите райони.

  Недостигът на електроенергия, ако се случи, е резултат от липсата на повече от половината от ядрената мрежа в страната. Някои са подложени на планирана поддръжка, но други са затворени за по-дълго от очакваното поради проблеми с корозията. Прекъсвания на електрозахранването ще има само ако снабдяването с електричество се превърне в проблем, с намаляване на доставките и увеличаване на потреблението.

  В изявлението на правителството се казва: „Ще правим съкращения, особено през януари, само ако имаме проблем с производството или връзката и ако потреблението не спадне [в даден момент].“

  Правителствените комисии работят върху планове за около 6 до 10 прекъсвания, засягащи 6 млн. души едновременно. Те също така изготвят планове за сценарий за спиране на тока „за всеки случай“, но не се очаква той да бъде използван.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 15 минути
  2200 турски компании са създали над 4500 работни места у нас
  2 големи турски компании са инвестирали в Индустриален логистичен парк Бургас, а турски ИТ компании си сътрудничат с фирми в града
  преди 1 час
  За първи път: Европа на едно ниво със САЩ по инвестиции в стартъпи в ранен етап на развитие
  Нова платформа за таланти в „дълбоките технологии“ ще насърчи новаторите да изберат да развиват бизнес в Европа, обяви Мария Габриел в САЩ
  преди 3 часа
  Пускат 6,5 км от магистрала "Европа" до Великден
  До около месец се очаква да започне строителството и на последния участък от трасето на аутобана – между Сливница и Северната скоростна тангента на София
  преди 3 часа
  Населението на Пекин намаля за първи път от 2003 г.
  Естественият прираст на населението в страната е -0,05
  преди 3 часа
  Българското кисело мляко вече се предлага и на китайския пазар
  „Ел Би Булгарикум“ и японската „Мейджи“ ще създадат център за научно-развойна дейност