петък, 24 март 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  573 прочитания

  Япония стартира период за пестене на енергия

  Той ще продължи до март и има за цел избягване спиране на електрозахранването
  02 декември 2022, 10:49 a+ a- a

  Снимка: iStock

  В Япония започна период на пестене на електроенергия, като правителството прикани хората да се приберат на закрито и да настроят температурата на отопление на ниска, наред с други стъпки, за зимния сезон до март поради опасения от срив на електрозахранването, съобщи The Japan Times.

  Това е първата национална програма за пестене на енергия, която обхваща зимните месеци от 2015 г. насам, когато всички ядрени реактори в страната не работеха след катастрофата в атомната електроцентрала във Фукушима през 2011 г., предизвикана от мощно земетресение и цунами.

  Доставките на втечнен природен газ, използван за захранване на топлоелектрически централи, остават несигурни за бедната на ресурси Япония поради смущенията на пазара, произтичащи от руската инвазия в Украйна.

  „Ние ще предприемем всички възможни мерки, за да осигурим стабилно снабдяване с електроенергия“, каза министърът на икономиката, търговията и промишлеността Ясутоши Нишимура пред репортери в сряда (30 ноември.

  В сътрудничество с търговците на дребно на електроенергия правителството и комуналните услуги ще стимулират енергоспестяващите потребители чрез системи за награждаване с точки. Правителството планира да даде точки, равняващи се на около 2000 йени ($14), на всички домакинства, които се регистрират за програмата за спестяване. Тези, които намалят месечното си потребление на електроенергия с 3% или повече в сравнение с предходната година за три цикъла на таксуване от Нова година, ще получат допълнителни точки на стойност около 1000 йени.

  Въпреки че се очаква Япония да осигури резервен капацитет за захранване от 3%, минималното ниво, което се счита за необходимо за осигуряване на стабилни доставки за зимата, правителството иска да се увери, че ще има достатъчно енергия за отопление на домовете и поддържане на бизнеса дори пред лицето на непредвидени обстоятелства като природни бедствия и проблеми в електроцентралите.

  За да пестят електроенергия, хората са помолени да носят повече дрехи на закрито, да настроят отоплението на по-ниски температури, да поставят по-дебели завеси и да изключват осветлението, когато не е необходимо, наред с други мерки.

  Правителството също така заяви, че възнамерява да ускори усилията за рестартиране на ядрени реактори, които отговарят на строгите стандарти за безопасност, въведени след ядрената катастрофа през 2011 г., като начин за осигуряване на стабилно захранване.

  Япония също имаше тримесечен период на спестяване на електроенергия през лятото за първи път от 7 години, за да предотврати криза в захранването.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 29 минути
  За първи път: Европа на едно ниво със САЩ по инвестиции в стартъпи в ранен етап на развитие
  Нова платформа за таланти в „дълбоките технологии“ ще насърчи новаторите да изберат да развиват бизнес в Европа, обяви Мария Габриел в САЩ
  преди 2 часа
  Пускат 6,5 км от магистрала "Европа" до Великден
  До около месец се очаква да започне строителството и на последния участък от трасето на аутобана – между Сливница и Северната скоростна тангента на София
  преди 2 часа
  Населението на Пекин намаля за първи път от 2003 г.
  Естественият прираст на населението в страната е -0,05
  преди 2 часа
  Българското кисело мляко вече се предлага и на китайския пазар
  „Ел Би Булгарикум“ и японската „Мейджи“ ще създадат център за научно-развойна дейност
  преди 3 часа
  България е държавата членка с най-нисък БВП на човек от населението в ЕС
  Това показват предварителните данни на Евростат за 2022 г.