петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    776 прочитания

    Япония стартира период за пестене на енергия

    Той ще продължи до март и има за цел избягване спиране на електрозахранването
    02 декември 2022, 10:49 a+ a- a

    Снимка: iStock

    В Япония започна период на пестене на електроенергия, като правителството прикани хората да се приберат на закрито и да настроят температурата на отопление на ниска, наред с други стъпки, за зимния сезон до март поради опасения от срив на електрозахранването, съобщи The Japan Times.

    Това е първата национална програма за пестене на енергия, която обхваща зимните месеци от 2015 г. насам, когато всички ядрени реактори в страната не работеха след катастрофата в атомната електроцентрала във Фукушима през 2011 г., предизвикана от мощно земетресение и цунами.

    Доставките на втечнен природен газ, използван за захранване на топлоелектрически централи, остават несигурни за бедната на ресурси Япония поради смущенията на пазара, произтичащи от руската инвазия в Украйна.

    „Ние ще предприемем всички възможни мерки, за да осигурим стабилно снабдяване с електроенергия“, каза министърът на икономиката, търговията и промишлеността Ясутоши Нишимура пред репортери в сряда (30 ноември.

    В сътрудничество с търговците на дребно на електроенергия правителството и комуналните услуги ще стимулират енергоспестяващите потребители чрез системи за награждаване с точки. Правителството планира да даде точки, равняващи се на около 2000 йени ($14), на всички домакинства, които се регистрират за програмата за спестяване. Тези, които намалят месечното си потребление на електроенергия с 3% или повече в сравнение с предходната година за три цикъла на таксуване от Нова година, ще получат допълнителни точки на стойност около 1000 йени.

    Въпреки че се очаква Япония да осигури резервен капацитет за захранване от 3%, минималното ниво, което се счита за необходимо за осигуряване на стабилни доставки за зимата, правителството иска да се увери, че ще има достатъчно енергия за отопление на домовете и поддържане на бизнеса дори пред лицето на непредвидени обстоятелства като природни бедствия и проблеми в електроцентралите.

    За да пестят електроенергия, хората са помолени да носят повече дрехи на закрито, да настроят отоплението на по-ниски температури, да поставят по-дебели завеси и да изключват осветлението, когато не е необходимо, наред с други мерки.

    Правителството също така заяви, че възнамерява да ускори усилията за рестартиране на ядрени реактори, които отговарят на строгите стандарти за безопасност, въведени след ядрената катастрофа през 2011 г., като начин за осигуряване на стабилно захранване.

    Япония също имаше тримесечен период на спестяване на електроенергия през лятото за първи път от 7 години, за да предотврати криза в захранването.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 минути
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 1 час
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 1 час
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 2 часа
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 2 часа
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS