четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3663 прочитания

    Тези умения ще са ви нужни за професиите на бъдещето

    Ще се конкурираме ли с машините за работните места на бъдещето и как да се подготвим, за да не станем излишни – Упен Барве, Chief Fusionist, VP на Future Hub в SAP, и Жозефин Гала, управляващ директор на SAP в Югоизточна Европа, пред Economy.bg
    16 ноември 2022, 10:27 a+ a- a

    Бъдещето на работната среда и процеси – това беше една от темите на форума SAP Winning Tomorrow Bulgaria 2022, който се проведе преди дни в София. На събитието бяха представени последните тенденции в портфолиото на SAP с акцент върху това как компаниите могат да се превърнат в интелигентни предприятия от бъдещето и каква е рецептата на SAP за успешно преодоляване на предизвикателствата в днешния и утрешния икономически свят. Сред лекторите на форума бяха Упен Барве, Chief Fusionist, VP на Future Hub в SAP, и Жозефин Гала, управляващ директор на SAP в Югоизточна Европа.

    Как да се адаптираме към постоянно променящия се свят, кои ще са професиите на бъдещето и какви умения ще са ни нужни за тях, има ли риск да останем излишни на пазара на труда при конкуренцията с интелигентните машини – тези и други въпроси коментирахме с Упен Барве и Жозефин Гала.

    Упен, какво представлява позицията Chief Fusionist?
    Това наистина е моето умение. Става дума точно за fusion (бел. ред.: смесване). И в бизнеса е точно както в музиката и в кухнята. Трябва да намерите точните съставки в точното време, но и да имате идея какво искате да постигнете като краен резултат и след това да ги смесите. Това е fusion. Всеки ден работя много с дизайнери, разработчици и футуристи. И след това излагаме нашата визия, като отговаряме на въпроса кой е точният елемент, който да се използва точно сега, за да създадем нови вкусове. Това e работата ми – създаването на нови рецепти за успех.

    Какво прави един фюжънист успешен? Какви умения трябва да притежава той?
    Множество умения. Професията се развива чрез голям набор от умения и дълбоки познания, независимо дали става дума за технологии, инженерство, или други. И разбира се, въображение. Това е най-важното, защото, ако не можете да си представите нещо, тогава не можете да го формулирате. Ако не можете да го оформите и споделите, не можете да го изградите. Така че артикулацията е важна. Всичко е от полза. Но понеже не винаги можете да притежавате всички нужни умения, си сътрудничите с колеги и участници в екосистемата.

    Каква е разликата между футурист и фюжънист?
    Всъщност се подготвям да стана футурист. Все повече компании ще въвеждат като нова роля футуристите. Това е от значение, защото не само печалбата днес е важна. Важно е и накъде сме се запътили. Футуристите в комбинация с фюжънистите се опитват да покажат пътя към тази визия.

    В кои случаи най-често компаниите наемат футуристи или фюжънисти?
    Нова тенденция е навлизането на тази роля и на корпоративно ниво. Мисля, че НАСА беше първата, която нае футурист.
    Много трудно е да се каже в кои случаи, защото има два вида компании. При тези на етап стартъп няма да видите много такъв тип специалисти, а по-скоро футуристът ще играете ролята на съветник, но няма да бъде нает като футурист. Докато компании като нашата, които са много успешни и които не само искат да гарантират настоящето си, но и да защитят бъдещето си, за тях ролята на футуриста става релевантна.

    SAP празнува 50-годишнина. Как компания с половин век история успява да остане релевантна в постоянно променящия се свят?
    УБ: Имаме невероятно минало – празнуваме 50 години. Фантастично е. Променихме се. Ние всъщност дефинирахме какво е работа и каква част от нея трябва да бъде дигитализирана. И докато празнуваме 50 години история, се питаме и накъде отиваме. Как биха изглеждали следващите 50 или повече години. За нас отговорът е в симбиозата между човешката изобретателност и машинната интелигентност. Тя ще ни отведе по-далеч. Така че хората и машините в емпатична симбиоза.

    Каква е ролята на SAP Future Hub?
    УБ: Ролята на SAP Future Hub е да демонстрира какво предстои за SAP и бъдещето на работата.

    Как виждате бъдещето на работата? Ще се конкурираме ли с машините за работните места на бъдещето? Ще станем ли излишни в определен момент?
    УБ: Наистина става дума за тази емпатична симбиоза, за заедност. Не е или машините, или ние.
    ЖГ: Мисля, че това, което ще бъде заменено, е излишната работа. Или тези задачи, които изискват ниско ниво на умения, могат лесно да бъдат заменени от машини. А какво не може да бъде заменено? Например мога да събера много данни с компютър, от които да извлека различни изводи. Не мога да заменя човека, който интерпретира тези резултати. Това, което ще направим оттук нататък, е да фокусираме нашите служители върху по-стратегически и по-смислени задачи, като оставим някои от по-скучните задачи на машините. Така че няма да превземат света. И добрата новина е, че ще живеем в мир заедно с машините, използвайки техните възможности, за да създадем най-добрия резултат, включвайки и нашите специфични умения.

    Казахте по-рано, че повечето от нас трябва да се преквалифицират, за да останем релевантни. За какви работни места трябва да се преквалифицираме? Какви ще са работните места на бъдещето?
    УБ: През последните 10 години бяха създадени толкова много нови роли, които не са съществували през последните 100 години. Модерирането на съдържание е един от примерите. Мисля, че трябва да сме отворени за всякакъв вид промени.

    ЖГ: България е център за таланти, но за съжаление, те напускат по-бързо, отколкото можем да ги привлечем при нас, така че това, което се опитваме да направим, е да изградим основата, когато става въпрос за ИТ индустрията, която помага на хората да се развият във футуристи или фюжънисти. Това означава, че има солидна основа за data science, но не само как да се интерпретират данните, но и по отношение на конкретните действия, нужни за постигане на резултати.
    Решаването на проблеми е умение, което наистина трябва да тренираме много повече. Много често виждаме голям фокус върху програмирането или low-code умения или как да изградим архитектурата, но имаме нужда и от умения за решаване на проблеми. Имаме нужда от хора, които са в състояние да мислят извън рамките и след това да погледнат на проблема от много различен ъгъл от този, който сме свикнали преди.
    Така че важни са уменията за решаване на проблеми, data science и креативност.

    УП: Да, креативно мислене, оригиналност, инициативност, използване на технологии, мониторинг по различен начин. Всичко това са нови умения. Работим със Световния икономически форум, за да видим каква роля може да изиграем в създаването на тези умения, каква е ролята на ученето и внедряването на тези нови умения. Защото 4 години са много време. Докато завършиш и вземеш диплома, много неща са остарели. Трябва да имаме непрекъснато обучение. В SAP подкрепяме различни инициативи както за обучение на клиенти, така и за обучение на нашите служители. Точно за да сме сигурни, че всички тези различни умения ще останат актуални.

    ЖГ: Ако погледнете младите хора днес, сега сякаш децата на 5 – 6 години се справят много по-лесно от мен или вас на всяко техническо устройство. Така че на този етап е още по-трудно да се предвиди какви са уменията, които тези деца ще трябва да научат, защото вярвам, че техническата грамотност ще се увеличи.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 29 минути
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 47 минути
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 1 час
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 2 часа
    преди 2 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС
    преди 2 часа
    В България има все по-голям интерес към използване на AI в счетоводството
    Счетоводителите се сблъскват със значително увеличаване на документооборота, което изисква по-ефективни методи за обработка и анализ на данните