петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1127 прочитания

    ЕК с нови правила за киберсигурност при свързаните устройства

    Очакваните годишни загуби от киберпрестъпления в световен мащаб достигат 5,5 трилиона евро
    15 септември 2022, 15:25 a+ a- a

    Сн: ЕК

    Европейската комисия представи предложение за нов законодателен акт за киберустойчивост с цел защита на потребителите и предприятията от продукти с недостатъчни защитни функции. Това е първо по рода си законодателство за целия ЕС, което въвежда задължителни изисквания за киберсигурност за продуктите.

    „Законодателният акт за киберустойчивост ще гарантира, че свързаните предмети и софтуер, които купуваме, отговарят на строги гаранции за киберсигурност. С него отговорността отива там, където ѝ е мястото – сред онези, които пускат продуктите на пазара“, подчерта еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестегер.

    Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон подчерта: „Що се отнася до киберсигурността, Европа е толкова силна, колкото най-слабото ѝ звено: Независимо дали това е уязвима държава членка или опасен продукт по веригата на доставки. Компютри, телефони, домакински уреди, устройства за виртуална помощ, автомобили, играчки – всеки един от тези стотици милиони свързани продукти е потенциална входна точка за кибератака. И въпреки това днес повечето от хардуерните и софтуерните продукти не подлежат на никакви задължения в областта на киберсигурността. С въвеждането на киберсигурност още при проектирането законодателният акт за киберустойчивост ще спомогне за защитата на европейската икономика и на нашата колективна сигурност.“

    При положение, че на всеки 11 секунди атаки със софтуер за изнудване засягат по една организация в света, и че очакваните годишни загуби от киберпрестъпления в световен мащаб достигат 5,5 трилиона евро през 2021, гарантирането на високо равнище на киберсигурност и намаляването на уязвимостта на цифровите продукти — един от основните начини за успешни атаки — са по-важни от всякога.

    С увеличаването на интелигентните и свързаните продукти един инцидент, свързан с киберсигурността на даден продукт, може да окаже въздействие върху цялата верига на доставки, което евентуално да доведе до сериозни смущения в икономическите и социалните дейности в целия вътрешен пазар, подкопаване на сигурността или дори да бъде животозастрашаващо.

    Предложените днес мерки ще определят: правила за пускането на пазара на продукти с цифрови елементи, за да се гарантира тяхната киберсигурност; съществените изисквания за проектирането, разработването и производството на продукти с цифрови елементи и задълженията на икономическите оператори във връзка с тези продукти; съществените изисквания за процесите за справяне с уязвимостта, въведени от производителите, за да се гарантира киберсигурността на продуктите с цифрови елементи през целия жизнен цикъл, и задълженията на икономическите оператори във връзка с тези процеси. Производителите също така ще трябва да докладват активно за използваните уязвими места и за инциденти;  правила за надзор на пазара и правоприлагане.

    Новите правила ще уравновесят отговорността, като я прехвърлят към производителите, които трябва да гарантират съответствие с изискванията за сигурност на продуктите с цифрови елементи, предоставяни на пазара на ЕС. В резултат на това правилата ще бъдат от полза за потребителите и гражданите, както и за предприятията, използващи цифрови продукти, тъй като ще се подобри прозрачността на свързаните със сигурността свойства и ще се повиши доверието в продуктите с цифрови елементи, както и ще се осигури по-добра защита на основните права, като например неприкосновеността на личния живот и защитата на данните.

    Въпреки че други юрисдикции по света се стремят да разглеждат тези въпроси, законодателният акт за киберустойчивост вероятно ще се превърне в международен еталон извън рамките на вътрешния пазар на ЕС. Стандартите на ЕС, основани на законодателния акт за киберустойчивост, ще улеснят неговото прилагане и ще бъдат предимство на световните пазари за свързаната с киберсигурността промишленост на ЕС.

    Предложеният регламент ще се прилага за всички продукти, които са свързани пряко или косвено с друго устройство или мрежа.

    Сега Европейският парламент и Съветът трябва да разгледат проекта за законодателен акт за киберустойчивост. След като той бъде приет фирмите и държавите членки ще разполагат с 2 години, за да се адаптират към новите изисквания. Изключение от това правило е задължението на производителите да докладват за активно използвани уязвими места и инциденти, което ще се прилага още от една година след датата на влизане в сила, тъй като това изисква по-малко организационни нагаждания в сравнение с другите нови задължения.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 12 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 13 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 20 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 20 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава