четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    969 прочитания

    Председателят на ЕК обеща реформа на пазара на електроенергия и мерки срещу ръста на цените на енергията

    ЕС събира 140 млрд. евро от печалбите на енергийните фирми в полза на потребителите, заяви Урсула фон дер Лайен
    14 септември 2022, 12:06 a+ a- a

    сн: ЕП

    "Ще предприемем дълбока и всеобхватна реформа на пазара на електроенергия, за да отделим доминиращото влияние на газа върху цената на електроенергията", заяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в годишната си реч за състоянието на ЕС пред Европейския парламент в Страсбург.

    По думите й трябва да се отървем от зависимостта от руски изкопаеми горива в цяла Европа, защото тя "излиза много по-скъпо". Тя припомни, че е постигнато съгласие за съвместно съхранение на газ и 84% от хранилищата са пълни, но това не е достатъчно.

    "Миналата година руският газ представляваше 40% от нашия внос на газ. Днес той е намалял до 9% от газопроводния газ. Русия обаче продължава активно да манипулира нашия енергиен пазар. Те предпочитат да изгарят газа, отколкото да го доставят. Този пазар вече не функционира", подчерта фон дер Лайен. "Диверсифицирахме газовите доставки. Вместо Русия — надеждни доставчици: САЩ, Норвегия, Алжир и други".

    Тя подчерта, че цените на газа са се увеличили с повече от 10 пъти в сравнение с преди пандемията. "Ето защо предлагаме таван на приходите на дружествата, произвеждащи електроенергия при ниски разходи. Тези дружества реализират приходи, които нито са очаквали". Според нея обаче трупането на рекордни печалби от войната и на гърба на потребителите е нередно. "В такива времена печалбите трябва да се разпределят и насочват към онези, които най-много се нуждаят от тях. С нашето предложение ще бъдат събрани над 140 милиарда евро, чрез които държавите членки ще могат да облекчат пряко ефектите от шока".

    "Тъй като сме в криза с изкопаемите горива, този сектор също носи конкретна отговорност. Големите петролни, газови и въгледобивни дружества също реализират огромни печалби. Така че те трябва да заплатят своя справедлив дял, да допринесат с налог за справяне с кризата", посочия фон дер Лайен.

    Според председателят на ЕК намаляването на търсенето през пиковите часове също ще позволи доставките да стигат за по-дълго и ще доведе до понижаване на цените. "Ето защо предлагаме мерки на държавите членки с цел намаляване на общото им потребление на електроенергия.

    Фон дер Лайен отбеляза също, че ще бъде създадена работна група, която да разработи мерки за намаляване на цените на газа, както от ненадеждни доставчици като Русия, така и от другите като Норвегия.

    "Нашият пазар на газ се промени драстично: от основно газопроводен газ към все по-големи количества втечнен природен газ (ВПГ)", коментира тя.

    Фон дер Лайен изтъкна, че енергийните дружества са изправени пред сериозни проблеми с ликвидността на пазарите на фючърсни договори за електроенергия, което излага на риск функционирането на нашата енергийна система. "През октомври ще изменим временната рамка за държавна помощ, за да се даде възможност за предоставяне на държавни гаранции, като същевременно се запазят еднаквите условия на конкуренция".

    Председателят на ЕК обърна внимание на ролята на водорода, който "може да се превърне в повратен фактор за Европа. Трябва да превърнем нашата водородна икономика от нишова в масова. Затова ще създадем нова европейска банка за водород. Тя ще може да инвестира 3 млрд. евро за подпомагане на изграждането на бъдещия пазар на водород".

    Тя обяви, че ще бъде предложет пакет от мерки за подпомагане на МСП. Той ще включва предложение за единен набор от правила за данъчно облагане при извършване на стопанска дейност в Европа. "Ще преразгледаме и Директивата относно забавените плащания, защото просто не е справедливо една четвърт от фалитите да се дължат на неплатени навреме фактури".

    "Липсата на персонал е друго предизвикателство, пред което са изправени европейските предприятия. Равнището на безработица е по-ниско от всякога. Но в същото време броят на свободните работни места достигна рекордно равнище. Ето защо трябва да инвестираме много повече в образованието и повишаването на квалификацията. Освен това искаме да привлечем по-целенасочено квалифицирани специалисти от чужбина, които да укрепят местните предприятия и растежа на Европа. Важна първа стъпка е да се подобри и ускори признаването на техните квалификации в Европа. Защото Европа трябва да стане по-привлекателна за тези, които са специалисти в дадена област и искат да допринесат със знанията и уменията си. Ето защо предлагам 2023 да стане Европейска година на образованието, и най-вече на повишаването на квалификацията".

    По думите на фон дер Лайен литият и редкоземните елементи скоро ще бъдат по-важни от нефта и газа. "Само нуждите ни от редкоземни елементи ще нараснат 5 пъти до 2030 Днес Китай контролира световната преработвателна промишленост. Почти 90% от редкоземните елементи и 60% от лития се преработват в Китай". За да се намали зависимостта, ЕК ще набележи стратегически проекти по цялата верига на доставки — от добива до рафинирането, от преработката до рециклирането. "Ето защо днес обявявам Европейски законодателен акт за суровините от изключителна важност. Преди 5 години Европа постави началото на Алианса за акумулаторните батерии. Скоро 2/3 от акумулаторните батерии, от които се нуждаем, ще бъдат произвеждани в Европа. Миналата година обявих Европейския законодателен акт за чиповете. През следващите месеци ще започне работата по първата гигафабрика за интегрални схеми. Сега трябва да повторим този успех. Ето защо ще увеличим финансовото си участие във важни проекти от общоевропейски интерес. А в бъдеще ще настоявам за създаването на нов Европейски фонд за суверенитет".

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 6 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 7 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 7 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 23 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 24 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.