четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1024 прочитания

    Кралица Елизабет II почина

    Чарлз е новият крал на Великобритания
    09 септември 2022, 08:44 a+ a- a

    Снимки: royal.uk

    Кралица Елизабет II почина на 8 септември на 96-годишна възраст. Според официалното съобщение тя кралицата „почина мирно в Балморал този следобед. Кралят и съпругата му ще останат в Балморал тази вечер и утре ще се завърнат в Лондон.“

    Резиденцията Балморал в Шотландия бе любимото място за лятна почивка на Елизабет II, там само преди няколко дни тя прие и новият премиер на страната Лиз Тръс.

    Когато Нейно Величество се възкачва на престола едва на 25 години, животът ѝ се променя за една нощ от този на млада военноморска съпруга и майка до зает държавен глава. Тя става известна с чувството си за дълг и отдадената си на служба и бе важна фигура за Обединеното кралство и Общността на нациите по време на кризи и празненства.

    Кралицата управлява по-дълго от всеки друг монарх в британската история, превръщайки се в много обичана и уважавана фигура по целия свят. Повече от 70 години Нейно Величество беше отдаден ръководител на Общността на нациите, свързваща повече от два милиарда души по света.

    Когато Елизабет II се възкачва на трона през 1952 г., тя става суверен на империя, включваща 70 отвъдморски територии - към момента на смъртта си тя е държавен глава в 15 държави. Елизабет II ръководи период на голямо създаване и преразпределение на богатство в нейната страна и в чужбина, както и мащабни технологични и научни разработки, които драстично намаляват нивата на смъртност по света, увеличавайки продължителността на живота.

    Пътуването в Обединеното кралство и в чужбина доминира голяма част от работния живот на Нейно Величество. Преди да стане кралица, тя казва: „Няма нито един от поданиците на баща ми, от най-стария до най-младия, когото да не желая да поздравя.“ По време на управлението си тя посещава всяко царство и всеки регион на Обединеното кралство, връщайки се в някои много пъти. Въпреки че голяма част от ежедневния трудов живот на Нейно Величество е прекаран в контакт с нейните министри и представители на Обединеното кралство и Британската общност, присъствието ѝ на тези места по време на многобройните ѝ официални посещения има най-голямо значение за хората, които живеят там.

    Елизабет управлява Обединеното кралство в продължение на 70 години. В страната се сменят 15 министър-председатели, като първият по време на нейното управление е Уинстън Чърчил. Тя е направила 285 официални кралски турнета по време на своето управление, което я превръща в най-пътуващият британски монарх, а дори няма задграничен паспорт.

    31% от британците твърдят, че са виждали или са се срещали с кралица Елизабет II.

    Елизабет втора е имала най-малко 30 коргита в своя живот като всички са потомци на първото ѝ корги – Сюзан.

    Новият крал на Великобритания е първородният син на Елизабет – Чарлз. Съпругата му Камила ще има титлата консрот (или съпруга на краля), но няма да е кралица*. Ето какво гласи съобщение на краля след смъртта на Елизабет II:

    „Смъртта на моята любима майка, Нейно Величество Кралицата, е момент на най-голяма тъга за мен и всички членове на семейството ми.
    Скърбим дълбоко за смъртта на един ценен суверен и много обичана майка. Знам, че загубата ѝ ще бъде дълбоко почувствана в цялата страна, Кралствата и Общността на нациите и от безброй хора по света.
    По време на този период на траур и промяна аз и моето семейство ще бъдем утешени и подкрепени от знанието си за огромното уважение и дълбоката привързаност към кралицата.“

    *Разликата между кралицата и кралицата-консорт е, че кралицата се възкачва на трона чрез наследяване. От друга страна, кралицата-консорт е съпругата на управляващия монарх. Кралица Елизабет II се възкачва на трона след смъртта на крал Джордж VI през 1952 г. и става кралица. Камила ще бъде кралица-консорт заради брака си с крал Чрлз III.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 4 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 9 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 10 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 11 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам