петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1317 прочитания

    ЕК осигурява още ваксини в борбата срещу маймунска шарка

    От началото на появата на болестта до 1 септември са докладвани около 18 463 случая на маймунска шарка в 29 държави в Европа
    07 септември 2022, 16:08 a+ a- a

    сн: ЕК

    HERA, Органът на ЕК за готовност и реакция при извънредни здравни ситуации, осигури още 170 920 дози ваксини от 3-то поколение на дружеството Bavarian Nordic. Това е в отговор на нестихващите огнища от маймунска шарка и като реакция на по-непосредствените нужди. Така дозите, директно закупени от ЕС за държавите членки, възлизат на 334 540. Тези допълнителни дози ще могат да бъдат доставени преди края на годината.

    Междувременно доставката за държавите членки на ЕС, за Норвегия и Исландия на вече закупените ваксини срещу маймунска шарка, финансирани от ЕС, продължава и през следващите седмици и месеци.

    Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду заяви: "Въпреки че през последните седмици броят на случаите на маймунска шарка в ЕС намаля, заплахата не е отминала и все още не можем да си отдъхнем. Трябва да продължим с усилията си за защита на гражданите ни, особено на най-уязвимите. Да сме подготвени, е от ключово значение за бързата реакция при извънредни здравни ситуации. С HERA — Европейския орган за готовност и реакция при извънредни здравни ситуации — закупихме още 170 920 дози ваксини за държавите членки. С това общият брой на дозите, осигурени за държавите членки за спешни нужди, възлиза на над 330 000".

    HERA дава начало и на съвместни процедури за възлагане на обществени поръчки за допълнителни ваксини, както и за терапевтични средства. Тези действия, съчетани със съветите на EMA относно интрадермалната употреба на ваксината срещу маймунска шарка, ще осигурят по-бърза защита на най-уязвимите и ще ускорят ваксинацията за гражданите, които са изложени на риск. 

    От началото на появата на болестта и към 1 септември са докладвани около 18 463 случая на маймунска шарка в 29 държави от ЕС/ЕИП. Маймунската шарка е вирус, предаван на хора от животни, със симптоми, които са много сходни, но по-леки от наблюдаваните в миналото при пациенти с вариола. Болестта е ендемична в Западна и Централна Африка и в Европа се разпространява за първи път.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 30 минути
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 33 минути
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 2 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове
    преди 17 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 18 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България