петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    847 прочитания

    Калифорния прие ново законодателство за борба с изменението на климата

    До 2030 г. всички продажби на енергия на дребно трябва да са от възобновяеми източници
    02 септември 2022, 11:58 a+ a- a

    Снимка: iStock

    По-строги цели за чиста енергия, забрана за нови петролни и газови кладенци в близост до домове и училища и установяване на насоки за улавяне на въглерод и съхраняването му под земята са сред предложенията за климата, които демократите от Калифорния направиха в последните дни на законодателната сесия.

    Взети заедно, плюс с десетки милиарди бюджетни пари за предложения за климата, политиките отбелязаха една от най-новаторските години в щата за действия в областта на климата, пише AP.

    „Това беше преломна година за действията в областта на климата“, каза Мери Крийсман, главен изпълнителен директор на California Environmental Voters.

    През август губернаторът на Демократическата партия Гавин Нюсъм представи на законодателите набор от предложения за климата, за някои от които законодателите настояваха безуспешно от години. Всички освен едно, предложение, което би изисквало по-дълбоко намаляване на емисиите на парникови газове до 2030 г., сега ще се насочат към бюрото му.

    Като цяло законодателните републиканци твърдяха, че законопроектите ще унищожат работните места в щата и ще изискват да се обърне към чужди държави за внос на петрол, за да поддържа икономика, която все още разчита в голяма степен на изкопаеми горива. Междувременно демократите заявиха, че неотложността на изменението на климата изисква по-бързи и по-агресивни действия.

    Ето и някои от основните мерки:
        1. Петролните и газовите компании вече няма да могат да копаят кладенци в рамките на 975 метра от домове, училища и други обществени обекти.
        2. Калифорния вече е постановила, че 100% от продажбите на електроенергия на дребно ще идват от невъглеродни енергийни източници като слънчева и вятърна енергия до 2045 г. Сегашният закон поставя междинна цел от 60% до 2030 г. Сега законодателите увеличиха това до 90% до 2030 г. и 95% до 2035 г.
        3. Бившият губернатор на Калифорния Джери Браун подписа изпълнителна заповед през 2018 г., призоваваща щата да бъде въглеродно неутрален до 2045 г., което означава, че всеки въглерод, който отделя, се компенсира чрез премахване на подобно количество от атмосферата. Сега законодателите гласуваха да превърнат тази цел в закон и да изискват 85% намаление на емисиите на парникови газове заедно с нея. Втората част е предназначена да гарантира, че въглеродната неутралност се постига най-вече чрез намаляване на емисиите, а не чрез премахване на въглерода от въздуха.
        4. Калифорнийците с ниски доходи, които не притежават кола, ще получат данъчен кредит от $1000 . Такъв кредит ще могат да вземат само хората, които изкарват по-малко от $40 000, или двойки, които правят по-малко от $60 000. Транспортът е най-големият единичен източник на емисии на парникови газове в Калифорния и щатът като цяло се опитва да накара хората да се откажат от колите, задвижвани с изкопаеми горива, през следващите десет години.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 29 минути
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 32 минути
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 2 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове
    преди 17 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 18 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България