четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    969 прочитания

    В САЩ одобриха нови бустерни дози срещу Covid-19

    Подобрените инжекции на Pfizer и Moderna целят предпазване от Омикрон и неговите подварианти
    01 септември 2022, 10:09 a+ a- a

    Снимка: ЕК

    Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) разреши нови бустерни инжекции срещу Covid от Moderna и Pfizer, които съответстват по-точно на щамовете на коронавируса, които в момента циркулират в САЩ, съобщи STAT.

    Бустерът на Pfizer, направен с партньора им BioNTech, е разрешен за хора на възраст над 12 години. Бустерът Moderna е разрешен за лица над 18 години.

    Използването на новите бустери все още изисква одобрението на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Консултативният панел за ваксини на CDC е планиран да се срещне на 1 и 2 септември и може да гласува, за да ги препоръча още в четвъртък (1 септември).

    „Ваксините срещу Covid-19, включително бустерите, продължават да спасяват безброй животи и да предотвратяват най-сериозните резултати (хоспитализация и смърт) от Covid-19“, каза комисарят на FDA Робърт Калиф в изявление. „Тъй като навлизаме в есента и започваме да прекарваме повече време на закрито, силно насърчаваме всеки, който отговаря на условията, да обмисли получаването на бустерна доза с двувалентна ваксина срещу Covid-19, за да осигури по-добра защита срещу циркулиращите в момента варианти.“

    Новите ваксини са насочени към вариантите BA.4 и BA.5 на вируса SARS-CoV-2, който причинява Covid. Вариантът BA.5 сега представлява около 89% от случаите в САЩ, според CDC, като по-голямата част от останалите случаи идват от варианта BA.4. Ваксините съдържат и протеин от оригиналния щам на вируса SARS-CoV-2.

    В ход, който отразява отдавна използваната стратегия за противогрипни ваксини, новите бустерни ваксини се разрешават без нови данни от клинични изпитвания върху хора за тази точна формула. Вместо това разрешението се основава на данни при мишки и досегашен опит с платформите за иРНК ваксини, използвани от производителите на лекарства. Covid ваксини, използващи тази технология, са били дадени на милиони хора и са се оказали ефективни срещу предишни щамове на вируса SARS-CoV-2, припомня изданието.

    Но други страни са възприели различен подход. Световната здравна организация (СЗО) препоръча на страните да използват бустер BA.1 с аргумента, че това ще доведе до по-широка защита. Обединеното кралство вече разреши ваксината срещу BA.1 на Moderna. Канада е закупила 12 милиона дози от нея. Както Moderna, така и Pfizer ще произвеждат както ваксината BA.5 за САЩ, така и ваксините BA.1 за голяма част от останалия свят.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 20 минути
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 2 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 4 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 4 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 5 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки