сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1121 прочитания

    Газпром спира напълно доставките на газ за Engie

    Според руската компания френският доставчик не е платил доставките на газ през юли
    31 август 2022, 08:45 a+ a- a

    Снимка: Газпром

    Руската Газпром съобщи, че ще спре напълно доставките на газ за голямата европейска компания за енергийни услуги Engie от четвъртък (1 септември) в спор за договори, ход, който ще задълбочи опасенията за зимните енергийни доставки на Европа, коментира „Ройтерс“.

    Европа вече е уведомена, че Газпром ще спре газопровода „Северен поток 1“ до Германия от 31 август до 2 септември за поддръжка и има известно безпокойство, че Москва, която намали доставките по газопровода до само 20% от капацитета, може да увеличи натиска чрез забавяне на рестартирането.

    В изявление Газпром каза, че Engie не е платила изцяло за доставките на газ през юли. „В тази връзка Gazprom Export уведоми Engie за пълното спиране на доставките на газ, считано от 1 септември 2022 г., до момента, в който получи пълно плащане за доставения газ“, се казва в съобщението.

    Engie, която държи 9% дял в „Северен поток 1“, отказа коментар. По-рано беше казано, че доставките на Газпром ще бъдат допълнително намалени, но не даде подробности.

    Доставките на Газпром за Engie вече бяха намалели значително, откакто Русия нахлу в Украйна и министърът на финансите Бруно Льо Мер предупреди, че „драстично съкращаване“ рискува да застраши прогнозата на Франция за растеж на БВП от 2,5% тази година.

    „Много очевидно Русия използва газ като оръжие за война и ние трябва да се подготвим за най-лошия сценарий на пълно прекъсване на доставките“, каза министърът на енергийния преход на Франция Агнес Пание-Рунашер пред радио France Inter.

    Газпром не спазва договорите си, каза сътрудник на  Пание-Рунашер пред Reuters, добавяйки, че Франция е диверсифицирала енергийните си доставки и последните съкращения няма да компрометират нейните доставки на газ през зимата.

    Русия сега представлява по-малко от 4% от вноса на газ на Engie в сравнение със 17% преди войната в Украйна, каза говорител на Engie. Доставката през последните месеци от Русия е спаднала до едва 1,5 тераватчаса (TWh), казаха от енергийната компания.

    Engie отказа да каже до какви нива ще паднат обемите сега.

    Франция не е толкова зависима от руския газ, колкото някои от европейските си партньори. Преди войната в Украйна Норвегия доставяше повече от една трета от газа на Франция, като Нидерландия, Алжир и Катар също доставяха по-малки количества, показват правителствени данни.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 20 минути
    преди 3 часа
    преди 5 часа
    EY и denkstatt се обединяват в една от най-големите консултантски компании в областта на ESG у нас
    denkstatt става част от мрежата на EY в Австрия, България, Румъния, Унгария и Словакия и ще бъде позната под марката EY denkstatt
    преди 6 часа
    Google отмени някои от изискванията си, касаещи служители на нейни доставчици
    Това може да помогне на технологичния гигант да избегне договаряне със синдикатите
    преди 21 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 24 часа