събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1292 прочитания

    Великобритания планира рециклиране на водата

    Така отпадните води ще се пречистват и ще става питейни
    30 август 2022, 09:24 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    Хората трябва да бъдат „по-малко гнусливи“ към питейната вода, взета от пречиствателните станции, каза шефът на Агенцията по околна среда на Великобритания сър Джеймс Бевън, цитиран от BBC. Компаниите за водоснабдяване планират системи „от тоалетната до крана“, известни също като рециклиране на вода, за да превърнат водата от тоалетните в питейна чрез пречистване.

    До 2030 г. водата от тоалетните може да се изпуска в реки в близост до пречиствателни станции, за да може да се събира и преработва като питейна вода.

    Сър Бевън написа Sunday Times, че „непопулярният“ ход ще помогне за защита на водоснабдяването на Обединеното кралство. Според него питейната вода, преработена от отпадни води, е „напълно безопасна и здравословна, но не е нещо, което много хора харесват“.

    През 2013 г. Thames Water обяви планове за използване на рециклиране на отпадни води в чешмяната вода на Лондон, като добави, че се надява да приложи схема за рециклиране на отпадъчни води до 2025 г.

    Съветът на сър Джеймс идва в момент, когато водоснабдяването е подложено на изпитание поради изменението на климата.

    Сър Джеймс пише, че хората трябва да „променят начина, по който мислят за водата“ и „да я третират като ценен ресурс, а не като безплатно благо“. Той добавя: „Трябва да помним откъде идва: когато пуснем крана, това, което излиза, започва в река, езеро или водоносен хоризонт. Колкото повече вземаме, толкова повече източваме тези източници и натоварваме природата“.

    „Ако искаме да стигнем дотам, всички ще трябва да мислим по различен начин. Някои от тези мерки ще бъдат непопулярни, така че бъдещите правителства ще трябва да покажат политическа воля.“

    По-рано тази година водната агенция на Сингапур пусна нов вид бира с вода, направена от течност, рециклирана от канализацията. Те пуснаха напитката, която се предлага в магазини и барове, за да повишат осведомеността относно проблемите с недостига на вода в страната и иновативните решения, които е измислила за решаването на тези проблеми.

    Рециклирана вода от тоалетните се използва в Австралия, Сингапур, Намибия и части от САЩ. Тя е по-евтина от дестилираната и може да се използва във вътрешните части на странта, отбелязва The New York Times.

    В Англия пресъхналите реки, резервоари и водоносни хоризонти доведоха до обявяване на суша в 10 области от Агенцията по околна среда след изгарящите температури това лято, достигащи рекордни стойности от 40C. Шест водни компании ограничиха използването на вода в отговор, налагайки забрани за поливане с маркучи в някои области, включително Йоркшир, Уелс и югоизточна Англия.

    Хората, загрижени за потреблението на вода, могат да направят малки промени в начина си на живот и пак да постигнат голяма разлика, казва сър Джеймс. „Вземайте душове, а не вани. Натъпчете съдомиялната или пералнята и я пускайте само когато е пълна. Поправете течовете: много от тях са в собствените ни домове, а не в тръбите на водоснабдителната компания“, добавя той.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 18 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 19 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство