петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    860 прочитания

    Страните в Азия облекчават мерките срещу Covid-19

    Япония отменя тестовете за ковид преди заминаване, Китай възстанови някои чуждестранни визи, а Сингапур премахва изискването си за маски на закрито
    25 август 2022, 15:59 a+ a- a

    Снимка: ЕК

    Япония ще отмени тестовете за Covid-19 преди заминаване за ваксинираните пътуващи до страната, но дневните ограничения за влизащите ще останат в сила, заяви премиерът Фумио Кишида, цитиран от „Ройтерс“.

    Страната поддържа някои от най-строгите пандемични гранични мерки сред големите икономики, като изисква от пътниците да представят отрицателен тест за коронавирус, направен в рамките на 72 часа преди заминаването.

    „От 7 септември вече няма да изискваме от хората, които са били ваксинирани три пъти, да представят доказателство, че не са заразени“, каза Кишида, който се обърна към репортери онлайн, докато се възстановява от Covid в официалната си резиденция.

    В същото време Китай облекчава строгите си ограничения върху визите, след като до голяма степен спря издаването им за чуждестранни студенти и други преди повече от две години в началото на пандемията от Covid-19. Уебсайтът на китайското посолство в Индия съобщи, че актуализираните процедури ще влязат в сила от 30 август, без да се споменават конкретни изисквания за ваксини или доказателство за отрицателен вирусен тест.

    Преди пандемията в Китай учеха близо 500 000 чуждестранни студенти, главно от Южна Корея и други азиатски държави. Страната все още изисква пристигащите от чужбина да бъдат поставени под карантина в хотел или частен дом, както и доказателство за отрицателен тест за влизане в много обществени и търговски пространства. Припомня AP.

    Китайското посолство във Вашингтон също публикува известие, че новите правила за студенти и други ще влязат в сила от 30 август. Подобни бележки бяха публикувани на уебсайтовете на други китайски посолства и консулства, включително в Пакистан, дългогодишен китайски съюзник; Филипините, с които си оспорва територия в Южнокитайско море; Индонезия; Малайзия; Япония и северния английски град Манчестър. Германия, Франция, Канада, Нова Зеландия, Колумбия и Сингапур също бяха сред страните, на чиито граждани се предлагат облекчени визови условия.

    От понеделник (29 август) хората в Сингапур няма да бъдат задължени да носят маска, освен в обществения транспорт и в здравните заведения, съобщи CNA. Маските все още ще трябва да се носят в транспортни средства като MRT, LRT и обществени автобуси, както и в закрити обществени транспортни съоръжения като зони за качване на автобусни спирки и MRT платформи.

    Маските ще бъдат незадължителни за частни видове транспорт като таксита, училищни автобуси и частни автобусни услуги. Пътниците трябва да се консултират с частни оператори за допълнителни изисквания за обслужване. Въпреки че вече няма да е задължително, шофьорите и пътниците на таксита и частни автомобили под наем се насърчават да продължат да носят маски, особено ако се чувстват зле, казаха от Управлението за сухопътен транспорт.

    Маските няма да се изискват на летищата, автобусните спирки с естествена вентилация и в търговските части на автобусните спирки, MRT и LRT станциите.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 14 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 15 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 22 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 22 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава