четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1062 прочитания

    Възход на слънчевата енергия в Германия

    Търсенето на соларни панели през първата половина на тази година отбелязва 22% ръст
    24 август 2022, 16:48 a+ a- a

    Снимка: iStock

    Хората на първа линия на газовата криза в Европа се борят да получат слънчеви панели за домовете и бизнеса си, докато се сблъскват с „перфектната буря“, която изпраща цените на енергията до рекордни нива, пише CNN.

    През първите 6 месеца на тази година Германия отбеляза 22% скок в инсталирането на соларни системи в сравнение със същия период на миналата година, според данни, споделени с CNN Business от Германската соларна асоциация. Това включва жилищни и търговски цели, от малки инсталации на частни покриви до големи соларни ферми, каза групата.

    За компаниите в индустрията за възобновяема енергия това създаде голям скок в продажбите - и допълнително напрежение върху веригите за доставки.

    Търсенето на слънчева енергия вече беше във възход в най-голямата икономика в Европа, тъй като цените на енергията скочиха, бяха въведени политически стимули и възприемането на технологията стана все по-масова. Но напоследък потребителите също се сблъскват с все по-високи сметки за комунални услуги, горещи температури и подновено безпокойство относно това дали ще успеят да поддържат топлината тази зима.

    Откакто нахлу в Украйна преди шест месеца, Русия рязко намали доставките на газ за Германия и други страни от ЕС. Миналата седмица тя обяви непланирано затваряне на своя газопровод „Северен поток 1“ по-късно този месец за поддръжка, изпращайки спот цените на природния газ до нов рекорд.

    За много домакинства най-големият страх е, че Русия ще спре напълно газа тази зима. Германското правителство вече е задействало план за управление на кризи, който може да предвиди дажби за бизнеса, ако това се случи.

    Германските власти отговориха на кризата, като призоваха потребителите да пестят енергия. Някои общини вече реагираха, като оттеглиха основни нужди като осветление, душове и отопление. 

    Schneider Electric (SBGSF), европейски индустриален и енергиен гигант, казва, че търсенето на неговите захранвани със слънчева енергия отоплителни системи в Германия „почти се е удвоило“ тази година в сравнение със същия период на 2021 г. Отделът за устойчиво развитие на компанията, който съветва бизнеса относно снабдяването с чиста енергия, също е достигнал „върх за всички времена“ в исканията за консултации, според Константин Елстерман, вицепрезидент на фирмата за дома и дистрибуцията.

    По същия начин поръчките на Sonnen, немски доставчик на слънчеви батерии,са се увеличили „повече от два пъти в сравнение с миналата година“ поради „нарасналото желание [на хората] да управляват домовете си с възобновяема енергия“, каза изпълнителният директор Оливер Кох. В изявление за CNN Business Кох каза, че екипът му е забелязал „допълнителен скок в търсенето от края на февруари“, когато започна войната, и „непрекъснато разширява производствения си капацитет, за да бъде в крак с търсенето“.

    Търсенето е толкова високо, че Smartflower, компания, коятоп предлага слънчеви панели под формата на цветя за бизнеси и кампуси, очаква да учетвори продажбите си в Германия тази година, според управляващия директор Робърт Сойер.

    „Направихме повече бизнес през първите шест месеца на 2022 г. в Германия, отколкото през цялата 2021 г.“, каза Сойер, добавяйки, че продажбите в страната са се удвоили досега тази година.

    Такива бумове обаче не идват без предизвикателства. В момента индустрията е изправена пред сериозен недостиг на работна ръка, каза Елстерман от Schneider Electric. „Някои електротехници са резервирани три до шест месеца предварително“, каза той пред CNN Business.

    Този недостиг почти надминава недостига на суровини и капацитета на производство. Индустрията полага огромни усилия да се справи с проблема. Така например много електротехници, които са напуснали в последните 10 години, навлизат отново на пазара. Заетите в сектора в момента дават допълнителни смени, обучават нови хора и водят нови хора. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 7 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 9 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 10 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 12 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк