вторник, 04 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  959 прочитания

  GSK сключи договор за $170 млн. с УНИЦЕФ

  Компанията трябва да достави до 18 млн. дози ваксина срещу малария в рамките на 3 години
  19 август 2022, 16:27 a+ a- a

  Снимка: GSK

  GSK сключи договор с УНИЦЕФ за ваксини срещу малария на стойност до $170 млн. за 18 милиона дози ваксина, разпределени в следващите 3 години, съобщи Endpoints.

  Ваксината, известна като Mosquirix или RTS,S, спечели подкрепата на СЗО миналия октомври след противоречиво начало, но УНИЦЕФ каза, че тези дози потенциално ще спасяват хиляди животи всяка година.

  Ваксината на GSK беше одобрена за първи път от EMA през 2015 г., но възникнаха опасения относно ефикасността на инжекцията, която в клиничните изпитвания достигна 50% срещу тежка малария след първата година, но спадна през следващите години. Някои експерти също поставят под въпрос способността на препарата да предотвратява смърт, като се има предвид, че проучванията не измерват директно смъртността.

  Но пилотна програма на СЗО през 2019 г. в три страни: Гана, Кения и Малави, послужи за основа на препоръката на СЗО от октомври 2021 г. и показа, че повече от две трети от децата в трите страни, които не спят под мрежа, се възползват от ваксината. Това ще позволи по-широко използване на ваксината в страни с умерено до високо предаване на малария. Два месеца по-късно Gavi, Vaccine Alliance заяви, че ще осигури финансиране за програми за ваксини срещу малария в отговарящите на условията страни.

  УНИЦЕФ също каза, че подкрепя регионалната диверсификация на производството на ваксини и насърчава GSK и други производители да обмислят партньорство с африкански компании.

  Според данни на СЗО повече от 30 държави имат области с умерено до високо предаване на малария, а през 2020 г. близо 500 000 деца са починали от малария в Африка.

  Една пречка е, че инжекцията трябва да се приложи в 4 дози, като се започне от 5-месечна възраст, докато децата навършат 3 години. В противен случай едни от най-добрите средства за борба с маларията са пръскането на инсектициди в дома и увиването на леглата със специални мрежи, за да се предпазят от комарите, които пренасят паразита.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 часа
  Над 75% от заетите у нас работят в малки и средни предприятия
  МСП генерират 66% от добавената стойност в икономиката
  преди 11 часа
  Сливанията и придобиванията в световен мащаб със спад
  Тенденцията за понижаване продължава трети пореден месец
  преди 15 часа
  Индийската централна банка отново повиши лихвеният процент
  Увеличението от май насам е с общо 190 базисни пункта
  преди 15 часа
  Инфлацията в Еврозоната достигна 10% през септември
  Най-висок темп на ръст има енергията, чиято инфлация достига близо 41%, според данни на Евростат
  преди 17 часа
  Газпром прекрати доставките на газ за Италия
  Причините изглежда са регулаторни промени в Австрия, откъдето страната получава руско синьо гориво