вторник, 04 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  448 прочитания

  Германия отбелязва 75% ръст на пътуващите с влак на къси разстояния

  От части това се дължи на въведения евтин билет от €9 месечно
  16 август 2022, 10:31 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Пътуването с влак на къси разстояния в Германия се увеличи през последните няколко месеца - отчасти благодарение на ултра евтините летни железопътни билети в страната, предаде Euronews. Броят на пътниците, пътуващи на кратки разстояния с влак, „забележимо се е увеличил“ през второто тримесечие на 2022 г., разкри германската федерална статистическа служба Destatis. Спрямо първото тримесечие на годината (януари-март) железопътният транспорт на къси разстояния е с 46%. „Увеличенията вероятно се дължат на облекчаването на ограниченията, свързани с Covid-19, и билета от €9, наличен от юни“, се казва в изявление на Destatis.

  През май Deutsche Bahn, железопътният орган на Германия, въведе силно субсидиран пропуск, за да подпомогне на хората да се справят с нарастващата инфлация и да насърчи устойчивото пътуване. Билетът от €9 на месец предлага на пътниците неограничено използване на местни и регионални влакове между юни и август.

  Силно субсидираният пропуск е изключително популярен. Само през юни са продадени около 21 милиона билета, показват данни на Асоциацията на германските транспортни компании (VDV). Това е в допълнение към приблизително 10 милиона абонати, които автоматично получиха билета с отстъпка.

  Но други проучвания показват, че автомобилният транспорт не е намалял значително. Проучване на Техническия университет в Мюнхен показа, че макар 35% от 1000 участници в проучването да се качват на автобус или влак по-често, само 3% използват собственото си превозно средство по-рядко. Въпреки това ръководителят на изследването Клаус Богенбергер каза, че това може да се увеличи с течение на времето.

  „Не можеше да се очаква радикална промяна в ежедневното поведение поради нова оферта. Това прави процентът на хората, които опитват алтернативни начини на транспорт на собствения си автомобил, още по-важен. Важният резултат е, че мнозина са интегрирали обществения транспорт в ежедневието си.“, каза той.

  Железопътният транспорт също се увеличава през последната година. На годишна база броят на пътуващите с краткотраен транзит се е увеличил със 75%. Тези пътници са изминали повече от два пъти повече километри през второто тримесечие на 2022 г., отколкото през същия период на миналата година.

  Експериментът струва приблизително €2,5 млрд. държавни субсидии и германското правителство засега изключва възможността за по-нататъшно удължаване. Но други предложения, които се обсъждат, включват годишен билет от €365 или оферта в стил телефонен план, при която пътниците купуват месечен бюджет за километри.

  Други страни също предлагат субсидирано пътуване с влак. В Испания правителството обяви, че всички градски влакове (Cercanías и Rodalies) и регионални линии на средни разстояния, покриващи пътувания на по-малко от 300 км (маршрути Media Distancia), управлявани от националния железопътен оператор Renfe, ще бъдат безплатни от 1 септември до 31 декември

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  Над 75% от заетите у нас работят в малки и средни предприятия
  МСП генерират 66% от добавената стойност в икономиката
  преди 13 часа
  Сливанията и придобиванията в световен мащаб със спад
  Тенденцията за понижаване продължава трети пореден месец
  преди 16 часа
  Индийската централна банка отново повиши лихвеният процент
  Увеличението от май насам е с общо 190 базисни пункта
  преди 16 часа
  Инфлацията в Еврозоната достигна 10% през септември
  Най-висок темп на ръст има енергията, чиято инфлация достига близо 41%, според данни на Евростат
  преди 18 часа
  Газпром прекрати доставките на газ за Италия
  Причините изглежда са регулаторни промени в Австрия, откъдето страната получава руско синьо гориво