събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1641 прочитания

    Индия на 75: От синоним на бедност до трилионна икономика

    Страната е дом на над 100 милиардера, индийци са шефове на топ технологични компании като Google, Microsoft и Twitter
    15 август 2022, 15:12 a+ a- a

    Сн: ЕП

    Индия ще се стреми да се превърне в развита страна през следващите 25 години. Това заяви премиерът Нарендра Моди в обръщение по повод 75-ата годишнина от независимостта на страната от британско управление.

    Моди заяви, цитиран от AP, че начинът, по който светът гледа на Индия, се променя и той се стреми страната му да помогне за решаването на глобалните проблеми

    По думите му страната ще се стреми да постигне високи постижения в областта на науката и технологиите, да създаде индустрии и да постигне продоволствена и енергийна сигурност.

    Той заяви, че в страната се вливат милиарди долари инвестиции, които я превръщат в производствен център. Усилията на Индия вече изстреляха страната с население от 1,4 милиарда души в редиците на водещите държави в областта на информационните технологии, фармацията, космическите науки и гражданската ядрена енергетика.

    Днешна Индия е почти неузнаваема от тази преди 75 години, пише CNN. Откакто получи независимост, страната изгради една от най-бързо развиващите се икономики в света, тя е дом на някои от най-богатите хора на планетата и според ООН населението ѝ скоро ще надмине това на Китай като най-голямо в света.

    След обявяването на независимостта Индия е синоним на бедност. Средната продължителност на живота на индийците в годините след напускането на британците е едва 37 години за мъжете и 36 - за жените. Само 12% от индийците по това време са грамотни. БВП на страната е бил 20 милиарда долара. Ако превъртите лентата със 75 години напред, ще видите икономика, възлизаща на близо 3 трилиона долара. Тя е петата по големина в света и е сред най-бързо развиващите се. Световната банка повиши статута на Индия от нискодоходна в среднодоходна нация. Нивото на грамотност се е повишило до 74% за мъжете и 65% за жените, а средната продължителност на живота вече е 70 години.

    Индийската диаспора се е разпространила надлъж и нашир, учи в международни университети и заема ръководни постове в някои от най-големите технологични компании в света. Индийци са главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай, главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела и един от шефовете в Twitter Параг Агравал.

    В Индия се увеличи и броят на милиардерите - сега тя е дом на повече от 100 при едва 9 в началото на 2000.

    Но въпреки нарастващото богатство на страната, бедността си остава ежедневие за милиони индийци, а пред разнообразната и разрастваща се нация с различни езици и религии остават сериозни предизвикателства, подчертава CNN.

    Анил Тригунаят, бивш посланик на Индия в Йордания, Либия и Малта, също изтъква прогреса на страната си. По думите му Индия се е превърнала в любима инвестиционна дестинация, като спечели най-високия годишен приток на FDI (ПЧИ) от 83,57 милиарда долара през финансовите години 21-22 въпреки пандемията. "Софтуерът и хардуерът се превърнаха в най-големия сектор, получаващ приток на капитал от ПЧИ с дял от около 25%, което показва, че Индия заема видно място сред инвеститорите, тъй като Индустриалната революция, управлявана от ИИ (Изкуствения интелект) 4.0, преминава към по-висока орбита. Индия също може да се похвали с бърз растеж на еднорозите милиардери в световен мащаб. Освен това притокът на ПЧИ в производството нарасна със 76% през ФГ 2021-22, добре подкрепен от Индийската политическа рамка и схемите „Make in India“/ Направи в Индия и PLI (Инициатива, свързана с производителността). Това е забележително постижение и доказателство за индийската икономическа и политическа устойчивост. По същия начин за първи път индийският износ на стоки и услуги достигна над 600 милиарда долара през 2021-22 г. въпреки глобалните проблеми и ограниченията на доставки поради пандемията и продължаващата война в Евразия. Индия винаги е била търговска нация и работи усилено, за да си върне отново този статут". 

    Според Тригунаят тъй като Индия желае да поведе през управляваната от изкуствения интелект индустриална революция 4.0, нейните кампании Digital India/ Дигиталната Индия, Innovate/ Иновирай, Start Up/ старт-ъп и Stand Up India/Изправи се Индия се превърнаха в отличителен белег на уникален цифров отпечатък. Някои инициативи като достъпа до интернет, банкиране от вкъщи и директни плащания по сметка на близо 1 милиард индийци променят играта и осигуряват лидерска позиция на Индия в общността на нациите. Премиерът Моди наскоро заяви, че Индия вече отговаря за 40% от глобалните цифрови плащания.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    18 април 2024, 16:05
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    18 април 2024, 15:57
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    18 април 2024, 15:14
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство