вторник, 04 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  697 прочитания

  Европейската космическа агенция започна предварителни преговори със SpaceX

  Агенцията иска да подсигури резервни варианти за своите космически товари
  12 август 2022, 15:38 a+ a- a

  Снимка: ESA

  Европейската космическа агенция (ESA) започна предварителни технически дискусии със SpaceX на Илон Мъск, които биха могли да доведат до временно използване на нейните ракети-носители, след като конфликтът в Украйна блокира достъпа на Запада до руските ракети Союз, собщи „Ройтерс“.

  Частният американски конкурент на европейската Arianespace се очертава като ключов претендент за запълване на временна празнина заедно с Япония и Индия, но окончателните решения зависят от все още нерешения график за забавената европейска ракета Ariane 6.

  „Бих казал, че има две и половина опции, които обсъждаме. Едната е SpaceX, която е ясна. Друга вероятно е Япония“, каза генералният директор на ESA Йозеф Ашбахер пред „Ройтерс“. „Япония чака първия полет на своята ракета от следващо поколение. Друг вариант може да бъде Индия... Бих казал, че SpaceX е по-оперативната от тях и със сигурност едно от резервните изстрелвания, които разглеждаме.“

  Ашбахер каза, че преговорите остават в проучвателна фаза и всяко резервно решение ще бъде временно. „Ние, разбира се, трябва да се уверим, че са подходящи. Не е като да скочиш в автобус“, каза той. Например интерфейсът между сателит и ракета-носител трябва да е подходящ и полезният товар не трябва да бъде компрометиран от непознати видове вибрации при изстрелване. „Проучваме тази техническа съвместимост, но все още не сме поискали търговска оферта. Просто искаме да сме сигурни, че това ще бъде опция, за да вземем решение да поискаме твърда търговска оферта“, каза Ашбахер.

  Политическите последици от инвазията на Русия в Украйна вече бяха благодат за Falcon 9 на SpaceX, който прие други клиенти, прекъсващи връзките си с все по-изолирания космически сектор на Москва, отбелязва още „Ройтерс“.

  Досега Европа разчиташе на италианската Vega за малки полезни товари, на руския Союз за средни и на Ariane 5 за тежки мисии. Неговото следващо поколение Vega C направи дебют миналия месец, а новата Ariane 6 беше отложена за следващата година.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 часа
  Над 75% от заетите у нас работят в малки и средни предприятия
  МСП генерират 66% от добавената стойност в икономиката
  преди 12 часа
  Сливанията и придобиванията в световен мащаб със спад
  Тенденцията за понижаване продължава трети пореден месец
  преди 16 часа
  Индийската централна банка отново повиши лихвеният процент
  Увеличението от май насам е с общо 190 базисни пункта
  преди 16 часа
  Инфлацията в Еврозоната достигна 10% през септември
  Най-висок темп на ръст има енергията, чиято инфлация достига близо 41%, според данни на Евростат
  преди 18 часа
  Газпром прекрати доставките на газ за Италия
  Причините изглежда са регулаторни промени в Австрия, откъдето страната получава руско синьо гориво