петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    888 прочитания

    И Европа обмисля „щадящи дози“ от ваксината срещу маймунска шарка

    Подходът вече е одобрен в САЩ
    10 август 2022, 11:10 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    Здравните служители в Европа обсъждат дали да последват хода на САЩ за разширено ползване на оскъдното количество налични ваксини срещу маймунска шарка. Междувременно Световната здравна организация (СЗО) призовава за повече данни, отбелязва „Ройтерс“.

    Тази година глобално са регистрирани 27 800 случая на маймунска шарка, предимно сред мъже, които правят секс с мъже, и 12 смъртни случая.

    Доставките на ключовата ваксина на Bavarian Nordic, единствената, разрешена за предотвратяване на маймунската шарка и ключова част от глобалния отговор на общественото здраве, са оскъдни, според СЗО и други правителствени здравни агенции.

    Във вторник (9 август) САЩ подкрепиха използването на един флакон от ваксината за прилагане на до 5 отделни дози, вместо една, чрез инжектиране на по-малко количество между слоевете на кожата. Ваксината е предназначена за инжектиране в слой мазнина под кожата.

    Този така наречен подход „щадящ дозата“ е бил изпробван и преди с други ваксини, включително срещу полиомиелит и жълта треска, но доказателствата за това дали може да действа при маймунска шарка са ограничени. 

    „Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) ще обсъди възможността за щадящ доза“, каза говорител на ЕМА пред „Ройтерс“, добавяйки, че регулаторът ще обсъди стратегията с производителя, баварските скандинавски и европейските страни.

    Според Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) данните, събрани в клинично проучване от 2015 г., показват, че пестенето на дозата може да работи, без да се жертва безопасността и ефикасността на ваксината.

    Междувременно някои правителства в Европа предприемат други стъпки за разширяване на съществуващите наличности. Например Великобритания предлага само една инжекция от режима с две дози на най-застрашените хора като временна мярка, за да осигури поне някаква защита на по-голям брой хора.

    Не е ясно дали някой от тези подходи подход ще доведе до адекватна защита срещу маймунската шарка, която обикновено е лека до умерена инфекция, която води до грипоподобни симптоми и характерни пълни с гной кожни лезии.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 минути
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 22 минути
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 41 минути
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 56 минути
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 3 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research