петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    803 прочитания

    Турция поднови проучванията за газ в Средиземно море

    Източното Средиземноморие има значителен потенциал за природен газ
    10 август 2022, 09:56 a+ a- a

    Снимка: iStock

    Близо две години след като Турция спря офшорните газови проучвания в спорни води в източното Средиземноморие, турски сондажен кораб напусна пристанището на Мерсин, за да търси газ в региона. Сондажният кораб Abdullhamid Han отплава с благословията на президента Реджеп Тайип Ердоган, който каза, че корабът ще оперира на 55 км от бреговете на Турция в зона в рамките на суверенната територия на страната.

    „Проучването и сондажите, които извършваме в Средиземно море, са в рамките на нашата суверенна територия. Не е необходимо да получаваме разрешение или съгласие от никого за това“, каза Ердоган на церемония по пускането на кораба на вода.

    Източното Средиземноморие, със своя значителен потенциал за природен газ, може да се превърне в огнище на регионални и по-широки спорове, след като руската инвазия в Украйна предизвика глобална енергийна криза и накара вносителите да се борят за алтернативни източници на въглеводороди, отбелязва „Ал Джазира“.

    Министърът на енергетиката Фатих Донмез обяви на 26 юли, че дългият 238 метра сондажен кораб от последно поколение ще напусне Турция за неопределено място. Ден преди Донмез да направи изявлението, министърът на енергетиката на Кипър Натаса Пилидес заяви, че стремежът на Европа да намали зависимостта от руския природен газ е увеличил стратегическото значение на нейните находища в морето.

    „Европа е добър потенциален клиент за кипърския газ“, каза Пилидес пред Bloomberg. „ЕС потвърди, че природният газ ще остане мостово гориво до 2049 г. като част от зеления преход, така че компаниите сега имат комфорта да могат да си осигуряват дългосрочни договори.“

    Проучванията на газ продължават в кипърските офшорни блокове, откакто газовите находища бяха открити в началото на века. Предварителните резултати от последното сондиране за оценка от консорциум от френската Total и италианската ENI тази седмица потвърдиха големи находища на природен газ в блок 6 от изключителната икономическа зона на Кипър (ИИЗ).

    Пилидес каза, че като малка страна Кипър не се нуждае от много природен газ за вътрешни цели, оставяйки повече за износ.

    Но Турция, която през 2019 г. плати сметка за внос на газ в размер на $40 млрд. и не признава Кипър като суверенна държава, имаща право на собствена изключителна икономическа зона – отстоява „суверенното си право“ да извършва сондажи за енергийни резерви край разделения остров.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 44 минути
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 17 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 17 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 18 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 1 ден
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава