петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1160 прочитания

    САЩ обявиха маймунската шарка за извънредна ситуация в здравеопазването

    Обмисля се нов начин за прилагане на ваксините срещу заболяването
    05 август 2022, 11:02 a+ a- a

    Снимка: ЕК

    Администрацията на Байдън обяви продължаващата епидемия от маймунска шарка за извънредна ситуация за общественото здраве в четвъртък (4 август), ход, който идва на фона на нарастващия брой случаи и вълната от критики относно начина, по който администрацията се е справила с епидемията, пише STAT.

    Декларацията за извънредна ситуация за общественото здравеопазване идва почти две седмици след като Световната здравна организация обяви безпрецедентното международно разпространение на вируса за извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение. Епидемията, открита за първи път в Обединеното кралство в средата на май, вече има повече от 26 000 случая, регистрирани в повече от 80 страни по света. Повече от 6600 от тези случаи са регистрирани в САЩ.

    Обявяването на извънредна ситуация в общественото здравеопазване в страната дава на администрацията повече гъвкавост и правомощия, с които да се опита да спре разпространението на вируса. Правомощията биха могли, наред с други неща, да позволят на администрацията да използва допълнителни федерални средства за отговор.

    Това също така ще даде на проблема по-голяма популярност в медицинската общност в цялата страна, каза Том Ингълсби, директор на Центъра за здравна сигурност „Джон Хопкинс“, който приветства решението.

    „Това е силен опит да се опитаме да издигнем посланието по-високо, отколкото е било“, каза Ингълсби, който отбеляза, че много здравни специалисти не са виждали случаи на маймунска шарка и може да остане неясно как да се тества за нея. „Хората трябва да го търсят, да са запознати с него и да го тестват.“

    Също в четвъртък комисарят на FDA Робърт Калиф обяви, че агенцията обмисля да разреши Jynneos на Bavarian Nordic, единствената ваксина, лицензирана в САЩ за предотвратяване на маймунска шарка, да се прилага в две дози, които са една пета от размера на разрешените дози, чрез интрадермално приложение. Това може да позволи пет пъти повече хора да бъдат ваксинирани със съществуващите доставки, отколкото ако се използва лицензираната доза. Ваксината е лицензирана като продукт с две дози, като дозите се прилагат чрез интрамускулна инжекция с интервал от 28 дни. „Вярваме, че това може да бъде обещаващ подход“, каза Калиф.

    Предаването на вируса до голяма степен се случва в мрежи от гейове, бисексуални и други мъже, които правят секс с мъже, особено сред тези, които имат множество или анонимни сексуални партньори. Но броят на случаите сред жените и децата, макар и все още нисък, нараства. В повечето случаи такива случаи са били или домашни контакти, или сексуални партньори на потвърдени случаи.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 49 минути
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 2 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 3 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 3 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 3 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 4 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове