четвъртък, 11 август 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  478 прочитания

  Банката на Англия вдигна лихвите с 50 базисни точки

  Увеличението с 0,5% е най-голямото от 1995 г. насам
  05 август 2022, 08:49 a+ a- a

  Банката на Англия (Снимка: Economy.bg)

  Банката на Англия (Bank of England – BoE) увеличи лихвените проценти с 50 базисни точки на последното си заседание. Увеличението от 0,5% е най-голямото от 27 години насам и се случва въпреки предупрежденията, че предстои дълга рецесия, отбелязва „Ройтерс“.

  Разтревожен от скока на цените на енергията, причинен от инвазията на Русия в Украйна, Комитетът по паричната политика на BoE гласува 8:1 за повишаване на банковия лихвен процент с половин процентен пункт до 1,75% (от 1,25%) – най-високото му ниво от края на 2008 г.

  BoE предупреди, че Великобритания е изправена пред рецесия със спад на производството, подобно на спада през 90-те години, но много по-малко от последиците от Covid-19 и спада, причинен от глобалната финансова криза през 2008-2009 г. 

  Икономиката ще започне да се свива през последното тримесечие на 2022 г. и ще се свива през цялата 2023 г., което ще я превърне в най-дългата рецесия след световната финансова криза.

  Инфлацията на потребителските цени сега вероятно ще достигне връх от 13,3% през октомври - най-високото ниво от 1980 г. насам - което се дължи най-вече на скока в цените на енергията след нахлуването на Русия в Украйна. Това би накарало домакинствата да бъдат изправени пред две последователни години на спад в разполагаемите им доходи, което е най-голямото свиване от началото на тази статистика през 1964 г.

  Преди това BoE очакваше инфлацията да достигне връх от над 11% и почти никакъв растеж в британската икономика най-рано преди 2025 г. В новите си прогнози банката отбеляза спад на инфлацията до 2% след две години, тъй като ударът върху икономиката се отрази на търсенето.

  Британската централна банка е повишила лихвените проценти вече шест пъти от декември досегам като последното увеличение е най-голямото от 1995 г. насам.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  Инфлацията в САЩ се забави през юли
  Тя е 8,5% на годишна база, което е 0,6% по-малко спрямо предходния месец
  преди 13 часа
  A1 България приключи придобиването на ИТ компанията СТЕМО
  Двете компании ще продължат да работят самостоятелно, но с обща цел – дигитализацията на бизнеса
  преди 13 часа
  Малките и средни компании ще могат да се възползват от 735 млн. лв. безвъзмездни средства
  Средствата ще бъдат достъпни до края на годината, според министър Пулев до МПС ще стигат по 5 млн. лв. дневно
  преди 14 часа
  Проучване: България остава атрактивна за дискаунт веригите
  Търговски марки пренасочват експанзията си към Централна и Източна Европа заради войната в Украйна, което допринася за засиленото търсене на площи, отчитат от Cushman & Wakefield Forton
  преди 15 часа
  Боровец и Созопол са най-скъпите курорти за покупка на жилище у нас
  Жилищата в морските и планинските курорти отварят нова глава в развитието на този дълго подценяван сегмент от пазара, а обемите от сделки там бележат значителни ръстове, отчитат от Bulgarian Properties