четвъртък, 11 август 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  369 прочитания

  ОПЕК+ ще повиши производството на нефт

  Увеличението обаче е пренебрежимо малко
  04 август 2022, 11:32 a+ a- a

  Снимка: iStock

  ОПЕК+ ще повиши целта си за добив на петрол със 100 000 барела на ден от септември. Количеството е стъпка назад за американския президент Байдън, който бе на посещение в Саудитска Арабия, за да поиска от лидера на групата производители да произвеждат повече, за да помогне на американската и световна икономика, отбелязва „Ройтерс“.

  Увеличението, което се равнява на 0,1% от глобалното търсене, следва седмици на спекулации, че пътуването на Байдън до Близкия изток и разрешението на Вашингтон за продажбите на системи за противоракетна отбрана на Рияд и Обединените арабски емирства ще донесат повече петрол на световния пазар.

  Увеличението от 100 000 барела на ден ще бъде едно от най-малките от въвеждането на квотите на ОПЕК през 1982 г., показват данните на организацията.

  Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, водени от Русия, група, известна като ОПЕК+, създадена през 2017 г., увеличаваха производството с около 430 000-650 000 барела на ден на месец, отменяйки рекордните съкращения на доставките, въведени заради спада на търсенето, свързан с пандемията и карантините.

  Те обаче имаха затруднения да постигнат пълните си цели, тъй като повечето членове са изчерпали своя производствен потенциал след години на недостатъчно инвестиране в нов капацитет.

  В съчетание с прекъсванията, свързани с нахлуването на Русия в Украйна през февруари, липсата на резервни доставки подтикна енергийните пазари и стимулира инфлацията.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  Инфлацията в САЩ се забави през юли
  Тя е 8,5% на годишна база, което е 0,6% по-малко спрямо предходния месец
  преди 14 часа
  A1 България приключи придобиването на ИТ компанията СТЕМО
  Двете компании ще продължат да работят самостоятелно, но с обща цел – дигитализацията на бизнеса
  преди 14 часа
  Малките и средни компании ще могат да се възползват от 735 млн. лв. безвъзмездни средства
  Средствата ще бъдат достъпни до края на годината, според министър Пулев до МПС ще стигат по 5 млн. лв. дневно
  преди 14 часа
  Проучване: България остава атрактивна за дискаунт веригите
  Търговски марки пренасочват експанзията си към Централна и Източна Европа заради войната в Украйна, което допринася за засиленото търсене на площи, отчитат от Cushman & Wakefield Forton
  преди 15 часа
  Боровец и Созопол са най-скъпите курорти за покупка на жилище у нас
  Жилищата в морските и планинските курорти отварят нова глава в развитието на този дълго подценяван сегмент от пазара, а обемите от сделки там бележат значителни ръстове, отчитат от Bulgarian Properties