събота, 28 януари 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  867 прочитания

  EK подписа договор с испанската HIPRA за нова ваксина срещу Covid-19

  Той предвижда възможността държави членки на ЕС да купят до 250 милиона дози от бивалентната протеинова ваксина
  02 август 2022, 15:15 a+ a- a

  сн: ЕК

  Европейската комисия подписа рамков договор за съвместно възлагане на обществени поръчки с испанското дружеството HIPRA HUMAN HEALTH за доставка на тяхната протеинова ваксина срещу COVID-19.

  В съвместното възлагане на обществени поръчки участват 14 държави членки и други държави, като в рамките на тези поръчки те могат да закупят до 250 милиона дози. Тъй като броят на случаите в Европа отново нараства, този договор ще направи ваксината на HIPRA бързо достъпна за участващите държави, веднага щом тази ваксина получи положителна оценка от Европейската агенция по лекарствата.

  Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду заяви: "С нарастването на броя на случаите на заразяване с COVID-19 в Европа трябва да гарантираме максимална подготвеност за наближаващите есенни и зимни месеци. Ваксината на HIPRA добавя още един вариант за допълване на широкия набор от ваксини за нашите държави членки и граждани. Увеличаването на ваксинацията и на поставянето на бустерни дози ще е от съществено значение през следващите месеци. Работим неуморно, за да гарантираме наличието на ваксини за всички. Това е нашият Европейски здравен съюз — подготвен за бъдещите предизвикателства и в готовност за действие".

  Договорът за съвместно възлагане на обществени поръчки с HIPRA допълва вече широкия набор от ваксини, осигурени чрез стратегията на ЕС за ваксините, включително договорите, които вече са подписани с AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, Moderna, Novavax и Valneva. В рамките на стратегията на ЕС за ваксините са осигурени около 4,2 милиарда дози. Благодарение на разнообразния набор от осигурени ваксини Европа продължава да бъде добре подготвена за ваксиниране срещу COVID-19, като използва ваксини, които са безопасни и ефикасни.

  Участващите държави могат да решат да даряват ваксини на държави с ниски и средни доходи или да ги пренасочват към други европейски държави.

  Бивалентната рекомбинантна протеинова ваксина на HIPRA, която понастоящем е в процес на текущо разглеждане от Европейската агенция по лекарствата, се разработва като бустерна доза при вече имунизирани лица на възраст 16 и повече години.

  Ваксината HIPRA се съхранява при температура на охлаждане между 2 и 8 °C, което улеснява съхранението и разпространението в Европа и по света. 

  През април EMA започна предварителна оценка на ваксината срещу COVID-19 HIPRA.

  Предварителните резултати предполагат, че с ваксината срещу COVID-19 HIPRA може да се постигне ефективен имунен отговор срещу SARS-CoV-2, включително срещу варианти, будещи безпокойство, като Омикрон.

  Ваксината срещу COVID-19 HIPRA действа като подготвя организма да се защитава срещу COVID-19. Тя съдържа два варианта на част от шипов протеин (рецептор-свързващия домейн), които са произведени в лаборатория: единият вариант съответства на част от шиповия протеин на вариант Алфа, а другият – на част от този на вариант Бета. Шиповият протеин се намира на повърхността на SARS-CoV-2 (вирусът, който причинява COVID-19) и се използва от вируса за навлизане в клетките на организма. Ваксината съдържа също и адювант, вещество, което спомага за засилване на имунния отговор към ваксината.

  Когато на човек бъде приложена ваксината, неговата имунна система ще разпознае двата протеина във ваксината като чужди и ще образува антитела и Т клетки като естествена защита срещу тях. Ако по-късно ваксинираният човек влезе в контакт със SARS-CoV-2, неговата имунна система ще разпознае шиповия протеин на вируса и ще е готова да го атакува. Антителата и имунните клетки могат да предпазват от COVID-19 като действат заедно, за да убият вируса, да предотвратят навлизането му в клетките на организма и да унищожат инфектираните клетки.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  Близо 100 хил. ученици ще получат подкрепа по проект на МОН
  Предвижда се аналогична процедура и за детските градини
  преди 10 часа
  САЩ се движат към въвеждане на ежегодна Covid ваксина
  FDA поиска мнение от своите съветници как да стане промяната и какво точно да включва
  преди 11 часа
  70% от офис площите на София са извън центъра на града
  Търсенето на офис площи може да се свие заради съкращаването на разходи в някои от най-големите ИТ компании в света, създавайки ефект на доминото и при местните компании, прогнозира MBL
  преди 11 часа
  преди 13 часа
  България ще увеличи участието си в Черноморската банка за търговия и развитие с 33 млн. евро
  От 1999 до момента банката е финансирала 39 проекта в България