четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1093 прочитания

    Първият кораб със зърно напусна пристанище Одеса

    Сделката между Украйна и Русия за износ на зърнени култури е с първоначална продължителност 120 дни
    02 август 2022, 08:30 a+ a- a

    Снимка: Архив (ЕК)

    Първият кораб, превозващ зърно, напусна украинско пристанище след знакова сделка с Русия. Турски и украински служители съобщиха, че корабът е напуснал южното пристанище Одеса рано сутринта в понеделник (1 август) местно време.

    Русия блокира украинските пристанища от февруари, но двете страни сключиха сделка за възобновяване на доставките, припомня BBC. Надеждата е, че споразумението ще облекчи глобалната хранителна криза и ще намали цената на зърното.

    Турция каза, че плаващият под флага на Сиера Леоне кораб Razoni ще акостира в пристанището на Триполи в Ливан, като добави, че са планирани допълнителни доставки през следващите седмици.

    Съвместният координационен център, създаден в Истанбул съгласно сделката, каза, че корабът превозва около 26 000 тона царевица и се очаква да пристигне в турски води за проверка във вторник.

    Министърът на инфраструктурата на Украйна Олександър Кубраков каза пред BBC, че Razoni е важен тест, който показва, че сделката ще проработи, като Турция помага за безопасното ѝ корабоплаване през опасни води.

    Има опасения, че макар корабите да могат да напуснат Украйна с тонове зърно, те може да не са в състояние да получат достъпна застраховка, за да се върнат за друг товар. Но г-н Кубраков каза, че очаква да види между един и три плавателни съда в двете посоки през следващите няколко седмици, като празните кораби идват в пристанището на Одеса от турския Босфор.

    Докато гледката на Razoni, с нейните прибрани бели кранове и дълъг син корпус, навлизащ в гъмжащото от мини Черно море, представлява значително развитие, операцията ще трябва да продължи дълго време, за да може пострадалата икономика на Украйна и десетки милиони хората по света да усетят ползите от нея.

    Споразумението от миналия месец, с посредничеството на ООН и Турция, отне два месеца, за да бъде постигнато и трябва да продължи 120 дни. То може да бъде подновено, ако и двете страни са съгласни. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш приветства заминаването на кораба и Турция за нейната роля в работата по прилагането на споразумението.

    Блокадата на зърното в Украйна допринесе за глобалната продоволствена криза, като продуктите на основата на пшеница като хляб и макаронени изделия поскъпнаха, а готварските масла и торовете също поскъпнаха.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 3 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 10 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 10 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава