събота, 28 януари 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  742 прочитания

  Първият кораб със зърно напусна пристанище Одеса

  Сделката между Украйна и Русия за износ на зърнени култури е с първоначална продължителност 120 дни
  02 август 2022, 08:30 a+ a- a

  Снимка: Архив (ЕК)

  Първият кораб, превозващ зърно, напусна украинско пристанище след знакова сделка с Русия. Турски и украински служители съобщиха, че корабът е напуснал южното пристанище Одеса рано сутринта в понеделник (1 август) местно време.

  Русия блокира украинските пристанища от февруари, но двете страни сключиха сделка за възобновяване на доставките, припомня BBC. Надеждата е, че споразумението ще облекчи глобалната хранителна криза и ще намали цената на зърното.

  Турция каза, че плаващият под флага на Сиера Леоне кораб Razoni ще акостира в пристанището на Триполи в Ливан, като добави, че са планирани допълнителни доставки през следващите седмици.

  Съвместният координационен център, създаден в Истанбул съгласно сделката, каза, че корабът превозва около 26 000 тона царевица и се очаква да пристигне в турски води за проверка във вторник.

  Министърът на инфраструктурата на Украйна Олександър Кубраков каза пред BBC, че Razoni е важен тест, който показва, че сделката ще проработи, като Турция помага за безопасното ѝ корабоплаване през опасни води.

  Има опасения, че макар корабите да могат да напуснат Украйна с тонове зърно, те може да не са в състояние да получат достъпна застраховка, за да се върнат за друг товар. Но г-н Кубраков каза, че очаква да види между един и три плавателни съда в двете посоки през следващите няколко седмици, като празните кораби идват в пристанището на Одеса от турския Босфор.

  Докато гледката на Razoni, с нейните прибрани бели кранове и дълъг син корпус, навлизащ в гъмжащото от мини Черно море, представлява значително развитие, операцията ще трябва да продължи дълго време, за да може пострадалата икономика на Украйна и десетки милиони хората по света да усетят ползите от нея.

  Споразумението от миналия месец, с посредничеството на ООН и Турция, отне два месеца, за да бъде постигнато и трябва да продължи 120 дни. То може да бъде подновено, ако и двете страни са съгласни. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш приветства заминаването на кораба и Турция за нейната роля в работата по прилагането на споразумението.

  Блокадата на зърното в Украйна допринесе за глобалната продоволствена криза, като продуктите на основата на пшеница като хляб и макаронени изделия поскъпнаха, а готварските масла и торовете също поскъпнаха.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  Близо 100 хил. ученици ще получат подкрепа по проект на МОН
  Предвижда се аналогична процедура и за детските градини
  преди 11 часа
  САЩ се движат към въвеждане на ежегодна Covid ваксина
  FDA поиска мнение от своите съветници как да стане промяната и какво точно да включва
  преди 11 часа
  70% от офис площите на София са извън центъра на града
  Търсенето на офис площи може да се свие заради съкращаването на разходи в някои от най-големите ИТ компании в света, създавайки ефект на доминото и при местните компании, прогнозира MBL
  преди 12 часа
  преди 14 часа
  България ще увеличи участието си в Черноморската банка за търговия и развитие с 33 млн. евро
  От 1999 до момента банката е финансирала 39 проекта в България