понеделник, 04 юли 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  796 прочитания

  Украйна и Молдова получиха статут на кандидати за членство в ЕС

  Грузия трябва да извърши още реформи, за да получи такъв статут
  24 юни 2022, 09:40 a+ a- a

  сн: Европейски съвет
   

  Европейските лидери решиха да предоставят статут на страни кандидатки за членство в ЕС на Украйна и на Молдова. На Грузия се предоставя перспектива за членство.

  Напредъкът на всяка страна към Европейския съюз ще зависи от собствените ѝ заслуги при изпълнението на критериите от Копенхаген, като се отчита способността на ЕС да приема нови членове, е записано в заключителната декларация на Европейския съвет.

  "Историческа договореност. Историческо решение". Така определи събитието в Twitter председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

  "Днес е добър ден за Европа", посочи в Twitter председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. "Вашите държави са част от нашето европейско семейство. И днешното историческо решение на лидерите потвърждава това.”, подчерта тя, като поздрави президентите на съответните страни.

  По отношение на Западните Балкани Европейският съюз призова за ускоряване на процеса на присъединяване. "Европейският съвет беше информиран относно последното развитие на обсъжданията между България и Северна Македония. Той призовава за бързо разрешаване на последните оставащи въпроси, така че преговорите за присъединяване да могат да започнат без забавяне", се посочва в заключенията.

  Европейският съвет е готов да даде статут на страна кандидатка на Босна и Херцеговина и за целта приканва Комисията да докладва своевременно на Съвета относно изпълнението на 14-те ключови приоритета, които се съдържат в становището ѝ, като се обърне специално внимание на тези, които представляват съществен набор от реформи, за да може Европейският съвет да разгледа отново въпроса и да вземе решени.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  ЕС договори нови правила за контрол на "Дивия запад" на крипто индустрията
  Компаниите за криптовалути ще трябва да имат лиценз за упражняване на дейност в ЕС, въвеждат се и мерки за защита на потребителите
  преди 10 часа
  България се присъединява към инициатива, подкрепяща ядрената енергетика
  Становището е покрепено от 20 синдиката от Белгия, Чехия, Финландия, Франция, Унгария, Литва, Румъния, Словакия, Словения и Хърватия
  преди 13 часа
  iBanFirst придобива базирания в Лондон Cornhill
  Финтех компанията планира международни сделки на стойност €100 млн. през следващите 3 години
  преди 14 часа
  Българската Gtmhub придоби нова компания
  Това е втората сделка по придобиване за българския стартъп от началото на 2022
  преди 14 часа
  SeedBlink стартира вторичен пазар, където инвеститорите могат да продадат придобитите активи
  Компанията стартира и SeedBlink Circle, общност за активни членове, за да улесни взаимодействието и споделянето на идеи