вторник, 05 юли 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  913 прочитания

  ЕК препоръча Украйна и Молдова да получат статут на кандидати за членство в ЕС

  Грузия може да получи европейска перспектива
  17 юни 2022, 15:08 a+ a- a

  "Днес Европейската комисия прие своите становища относно молбите за членство на Украйна, Молдова и Грузия, след като ги оцени според нашите строги стандарти". Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

  ЕК днес дава положително становище по молбите на Украйна и на Молдова за получаване на статут на кандидати за присъединяване към ЕС. Еврокомисията препоръчва Грузия да получи европейска перспектива, като допълнително бъде оценено как изпълнява изискванията за получаване на същия статут.

  "Препоръчваме да се даде на Украйна статут на кандидат с условието, че страната ще извърши редица важни реформи. Украйна ясно показа готовност да живее в съответствие с европейските ценности и стандарти. И пое, преди войната, по пътя си към ЕС", отбеляза Фон дер Лайен.

  "Украйна вече е приложила приблизително 70% от европейските правила, норми и стандарти. Остава да се свърши важна работа по отношение на върховенството на закона, олигарсите, борбата с корупцията и основните права. Процесът се основава на заслуги, така че напредъкът зависи изцяло от Украйна", допълни председателят на ЕК. 

  Що се отнася до Молдова, ЕК посочва, че страната има солидна основа за постигане на стабилност на институциите, гарантиращи демокрацията, върховенството на закона, правата на човека и зачитането и защитата на малцинствата; макроикономическите политики са били разумно стабилни и е постигнат напредък в укрепването на финансовия сектор и бизнес средата, но остава да бъдат предприети ключови икономически реформи.

  По отношение на Грузия тя коментира, че "сега тя трябва да се обедини политически, за да начертае ясен път към структурната реформа и към ЕС. Затова препоръчваме да бъде предоставена европейска перспектива на Грузия, но да се оцени как отговаря на редица условия, преди да й бъде предоставен статут на кандидат".

  "Това е исторически ден за народите на Украйна, Молдова и Грузия. Ние потвърждаваме, че те принадлежат към Европейския съюз. Следващите стъпки сега са в ръцете на нашите държави членки", подчерта Фон дер Лайен.

  Въз основа на становищата на ЕК държавите членки на ЕС сега ще трябва да вземат единодушно решение за следващите стъпки. Молбите за членство ще бъдат обсъдени на следващото заседание на Европейския съвет на 23 и 24 юни.
   
  Украйна представи молбата си за членство в ЕС на 28 февруари 2022, а а 3 март 2022 Грузия и Молдова представиха своите молби за членство в ЕС.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  ЕС договори нови правила за контрол на "Дивия запад" на крипто индустрията
  Компаниите за криптовалути ще трябва да имат лиценз за упражняване на дейност в ЕС, въвеждат се и мерки за защита на потребителите
  преди 11 часа
  България се присъединява към инициатива, подкрепяща ядрената енергетика
  Становището е покрепено от 20 синдиката от Белгия, Чехия, Финландия, Франция, Унгария, Литва, Румъния, Словакия, Словения и Хърватия
  преди 14 часа
  iBanFirst придобива базирания в Лондон Cornhill
  Финтех компанията планира международни сделки на стойност €100 млн. през следващите 3 години
  преди 15 часа
  Българската Gtmhub придоби нова компания
  Това е втората сделка по придобиване за българския стартъп от началото на 2022
  преди 15 часа
  SeedBlink стартира вторичен пазар, където инвеститорите могат да продадат придобитите активи
  Компанията стартира и SeedBlink Circle, общност за активни членове, за да улесни взаимодействието и споделянето на идеи