вторник, 05 юли 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  544 прочитания

  Еврогрупата одобри присъединяването на Хърватия към еврозоната

  Хърватия ще въведе еврото на 1 януари 2023 и ще стане 20-ият член на еврозоната
  17 юни 2022, 13:18 a+ a- a

  Еврогрупата одобри препоръка на държавите членки от еврозоната до Съвета. Министрите изразиха съгласие с положителната оценка на Европейската комисия и на Европейската централна банка за изпълнението на критериите за конвергенция от страна на Хърватия.

  В препоръката се предлага Хърватия да въведе еврото на 1 януари 2023.

  Това е първата стъпка от процеса, чрез който Съветът на ЕС приема правни актове, които ще дадат възможност на Хърватия да стане член на еврозоната и да използва нашата обща валута – еврото, считано от следващата година.

  "Много се радвам да обявя постигнатото днес от Еврогрупата съгласие, че Хърватия изпълнява всички необходими условия за приемане на еврото. Това е решаваща стъпка за превръщането на Хърватия в 20-ата държава – членка на нашата еврозона, и ясен сигнал за европейската интеграция. Искам по-специално да приветствам хърватското правителство за неговата ангажираност и усърдна работа с оглед на постигането на този резултат през последните няколко години, при особено трудни обстоятелства", подчерта Паскал Донаху, председател на Еврогрупата.

  Предвижда се тази препоръка да бъде приета от Съвета по икономически и финансови въпроси (с квалифицирано мнозинство от държавите членки от еврозоната) на заседанието му на 17 юни 2022. Освен това се очаква Съветът да одобри писмо от председателя на Съвета по икономически и финансови въпроси до Европейския съвет. Европейският съвет ще обсъди този въпрос на заседанието си на 23 – 24 юни.

  Процесът ще приключи с приемането от Съвета (след консултация с Европейския парламент и Европейската централна банка) на три правни акта, които са необходими, за да може Хърватия да въведе еврото на 1 януари 2023. Очаква се тези актове да бъдат приети през юли.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  ЕС договори нови правила за контрол на "Дивия запад" на крипто индустрията
  Компаниите за криптовалути ще трябва да имат лиценз за упражняване на дейност в ЕС, въвеждат се и мерки за защита на потребителите
  преди 10 часа
  България се присъединява към инициатива, подкрепяща ядрената енергетика
  Становището е покрепено от 20 синдиката от Белгия, Чехия, Финландия, Франция, Унгария, Литва, Румъния, Словакия, Словения и Хърватия
  преди 14 часа
  iBanFirst придобива базирания в Лондон Cornhill
  Финтех компанията планира международни сделки на стойност €100 млн. през следващите 3 години
  преди 14 часа
  Българската Gtmhub придоби нова компания
  Това е втората сделка по придобиване за българския стартъп от началото на 2022
  преди 15 часа
  SeedBlink стартира вторичен пазар, където инвеститорите могат да продадат придобитите активи
  Компанията стартира и SeedBlink Circle, общност за активни членове, за да улесни взаимодействието и споделянето на идеи