събота, 13 август 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  816 прочитания

  ЕС подкрепя с 20 млн. евро новосъздадени украински фирми

  Новата инициатива ще подпомогне най-малко 200 украински нови високотехнологични дружества с до 60 000 евро
  09 юни 2022, 14:03 a+ a- a

  Европейската комисия лансира амбициозна инициатива на стойност 20 млн. евро в подкрепа на украинската иновационна общност. Тя ще подпомогне най-малко 200 украински новосъздадени високотехнологични дружества с до 60 000 евро за всяко от тях. Европейският съвет по иновациите (ЕСИ) ще предоставя и нефинансова подкрепа – консултантски услуги за развиване на дейността и възможности за партньорства. Инициативата ще повиши капацитета на украинските иноватори да взаимодействат с европейската иновационна екосистема, да завладяват нови пазари и да се ползват от европейските инструменти за финансиране.

  Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви: „Докато се бори с руската военна агресия, за Украйна е изключително важно да гледа същевременно напред. Страната разполага с динамична среда за създаване на нови дружества и значителен потенциал за възникване на иновативни дружества. Много е важно да се запази този икономически капацитет и да се позволи на украинските технологични иноватори да се развиват и да се интегрират все повече в европейската иновационна екосистема. Искаме те да разширяват дейността си на европейските пазари и извън тях.“

  Еврокомисарят Мария Габриел посочи: „Преди руското нашествие Украйна имаше динамична среда за създаване на технологични дружества и над 1600 новосъздадени дружества. С новата инициатива ще се запази този напредък, ще се укрепят връзките с европейската иновационна екосистема, така че украинските новосъздадени дружества да могат да бъдат възлов фактор в икономическото възстановяване.“

  Помощта в размер на 20 млн. евро ще бъде изплатена чрез конкурентна покана за представяне на предложения за общоевропейска мрежа на сдружения на новосъздадени дружества в подкрепа на украинските заинтересовани страни в областта на иновациите. Ще бъдат осигурени полезни взаимодействия със съответните инициативи на ЕС, като например мрежата „Enterprise Europe“.

  Инициативата може да помогне на украинските новосъздадени дружества да се подготвят за кандидатстване за бъдещо финансиране от ЕСИ.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 23 часа
  КЕВР утвърди цена на природния газ за август – 297,89 лв./Mwh
  Основната причина за увеличението са рязко нарасналите цени на международните газови пазари
  преди 23 часа
  София въвежда „спирка по желание“
  Те влизат в сила на 13 август за 9 автобусни линии
  преди 24 часа
  Европейската космическа агенция започна предварителни преговори със SpaceX
  Агенцията иска да подсигури резервни варианти за своите космически товари
  преди 1 ден
  CDC премахна изискването за карантина на контактни на Covid-19 лица
  Здравната агенция издаде нови насоки, които имат за цел „Covid-19 вече не нарушава сериозно ежедневието ни“
  преди 1 ден
  SMIC: Секторът за производство на чипове е изправен пред известна „паника и несигурност“
  Компанията отчете 42% ръст на приходите през второто тримесечие