четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1206 прочитания

    ЕС подкрепя с 20 млн. евро новосъздадени украински фирми

    Новата инициатива ще подпомогне най-малко 200 украински нови високотехнологични дружества с до 60 000 евро
    09 юни 2022, 14:03 a+ a- a

    Европейската комисия лансира амбициозна инициатива на стойност 20 млн. евро в подкрепа на украинската иновационна общност. Тя ще подпомогне най-малко 200 украински новосъздадени високотехнологични дружества с до 60 000 евро за всяко от тях. Европейският съвет по иновациите (ЕСИ) ще предоставя и нефинансова подкрепа – консултантски услуги за развиване на дейността и възможности за партньорства. Инициативата ще повиши капацитета на украинските иноватори да взаимодействат с европейската иновационна екосистема, да завладяват нови пазари и да се ползват от европейските инструменти за финансиране.

    Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви: „Докато се бори с руската военна агресия, за Украйна е изключително важно да гледа същевременно напред. Страната разполага с динамична среда за създаване на нови дружества и значителен потенциал за възникване на иновативни дружества. Много е важно да се запази този икономически капацитет и да се позволи на украинските технологични иноватори да се развиват и да се интегрират все повече в европейската иновационна екосистема. Искаме те да разширяват дейността си на европейските пазари и извън тях.“

    Еврокомисарят Мария Габриел посочи: „Преди руското нашествие Украйна имаше динамична среда за създаване на технологични дружества и над 1600 новосъздадени дружества. С новата инициатива ще се запази този напредък, ще се укрепят връзките с европейската иновационна екосистема, така че украинските новосъздадени дружества да могат да бъдат възлов фактор в икономическото възстановяване.“

    Помощта в размер на 20 млн. евро ще бъде изплатена чрез конкурентна покана за представяне на предложения за общоевропейска мрежа на сдружения на новосъздадени дружества в подкрепа на украинските заинтересовани страни в областта на иновациите. Ще бъдат осигурени полезни взаимодействия със съответните инициативи на ЕС, като например мрежата „Enterprise Europe“.

    Инициативата може да помогне на украинските новосъздадени дружества да се подготвят за кандидатстване за бъдещо финансиране от ЕСИ.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 6 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 11 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 12 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 12 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам