петък, 19 август 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  839 прочитания

  ЕС договори универсално зарядно от 2024

  Това ще спести на потребителите около 250 милиона евро годишно
  08 юни 2022, 08:52 a+ a- a

  Европейският парламент и Съветът на ЕС постигнаха съгласие за налагане на единен стандарт за зареждане на малки електронни устройства от есента на 2024.

  Регламентът ще наложи единен USB -C порт за всички електронни устройства с малък и среден размер. Той цели да ограничи вредните за околната среда отпадъци и да защити правата на потребителите, принудени да трупат несъвместими за различните им устройства зарядни.

  Универсалното зарядно за смартфони, таблети, конзоли и цифрови фотоапарати ще бъде въведено до есента на 2024, а крайният срок за лаптопите е 2026.

  Маргрете Вестегер, изп. зам.-пред. на ЕК заяви: "В чекмеджета ни вече няма да се трупат купища различни зарядни устройства. Единното зарядно носи реални ползи за нас като потребители. Същевременно то помага за опазването на околната среда".

  Според еврокомисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон новият регламент ще спести на потребителите около 250 милиона евро годишно.

  Какво ще се промени

  Включени устройства
  Законодателният текст обхваща зарядните за мобилни телефони, таблети, цифрови камери, аудио слушалки и микрофони, конзоли за видеоигри, преносими високоговорители, електронни четци, клавиатурите, мишките и слушалките.

  Адаптиране към новите технологии
  Тъй като технологиите продължават да се развиват, Комисията може да измени обхвата на директивата, особено по отношение на устройствата за безжично зареждане.

  Няма нужда от ново зарядно за всяко устройство
  Законодателството дава на потребителите право да изберат дали да купят ново устройство с или без зарядно устройство.

  Европейският парламент оказва натиск за въвеждане на единно зарядно устройство на преносими електронни уреди от повече от 10 години. Въпреки че някои компании подеха свои инициативи, които намалиха броя на видовете зарядни, това не доведе до съществено ограничаване на обема на електронните отпадъци.

  Парламентът и Съветът постигнаха предварително споразумение по законодателния текст на 7 юни 2022. Очаква се той да бъде официално одобрен от двете институции през есента на 2022, след което страните в ЕС ще имат 2 години, за да пренесат нормите в националното си право.

  Законодателството няма да засяга устройства, пуснати на пазара преди влизането му в сила.

  През 2020 в ЕС са били продадени приблизително 420 млн. мобилни телефони и други преносими електронни устройства. Поради несъвместимостта на предлаганите на пазара зарядни устройства обаче повече от една трета от потребителите споделят, че са се сблъскали с проблеми, изразходвайки същевременно близо 2,4 милиарда евро годишно за отделно закупувани допълнителни зарядни. В същото време изхвърляните и неизползваните зарядни устройства всяка година са причина за около 11 000 тона отпадъци от електрическо и електронно оборудване.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  GSK сключи договор за $170 млн. с УНИЦЕФ
  Компанията трябва да достави до 18 млн. дози ваксина срещу малария в рамките на 3 години
  преди 8 часа
  Производствените цени в Германия с 37% ръст на годишна база
  Това е най-голямото повишение на показателя, откакто се води статистика
  преди 9 часа
  преди 9 часа
  България и Сърбия ще работят заедно за гарантирането на енергийните си ресурси
  Превозът на български въглища за Сърбия, удълбочаването на Дунав и нов интермодален терминал, обсъдиха министрите на транспорта на двете страни
  преди 10 часа
  Фонд на фондовете ще разполага с над 2 млрд. лв. за периода 2021-2027 г.
  Във фонда започва одит, съобщи министър Александър Пулев
  преди 12 часа
  Samsung инвестира $15 млрд. в развоен център за чипове
  Компанията иска да бъде сред лидерите в технологиите за производство на чипове