четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1396 прочитания

    ЕС договори универсално зарядно от 2024

    Това ще спести на потребителите около 250 милиона евро годишно
    08 юни 2022, 08:52 a+ a- a

    Европейският парламент и Съветът на ЕС постигнаха съгласие за налагане на единен стандарт за зареждане на малки електронни устройства от есента на 2024.

    Регламентът ще наложи единен USB -C порт за всички електронни устройства с малък и среден размер. Той цели да ограничи вредните за околната среда отпадъци и да защити правата на потребителите, принудени да трупат несъвместими за различните им устройства зарядни.

    Универсалното зарядно за смартфони, таблети, конзоли и цифрови фотоапарати ще бъде въведено до есента на 2024, а крайният срок за лаптопите е 2026.

    Маргрете Вестегер, изп. зам.-пред. на ЕК заяви: "В чекмеджета ни вече няма да се трупат купища различни зарядни устройства. Единното зарядно носи реални ползи за нас като потребители. Същевременно то помага за опазването на околната среда".

    Според еврокомисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон новият регламент ще спести на потребителите около 250 милиона евро годишно.

    Какво ще се промени

    Включени устройства
    Законодателният текст обхваща зарядните за мобилни телефони, таблети, цифрови камери, аудио слушалки и микрофони, конзоли за видеоигри, преносими високоговорители, електронни четци, клавиатурите, мишките и слушалките.

    Адаптиране към новите технологии
    Тъй като технологиите продължават да се развиват, Комисията може да измени обхвата на директивата, особено по отношение на устройствата за безжично зареждане.

    Няма нужда от ново зарядно за всяко устройство
    Законодателството дава на потребителите право да изберат дали да купят ново устройство с или без зарядно устройство.

    Европейският парламент оказва натиск за въвеждане на единно зарядно устройство на преносими електронни уреди от повече от 10 години. Въпреки че някои компании подеха свои инициативи, които намалиха броя на видовете зарядни, това не доведе до съществено ограничаване на обема на електронните отпадъци.

    Парламентът и Съветът постигнаха предварително споразумение по законодателния текст на 7 юни 2022. Очаква се той да бъде официално одобрен от двете институции през есента на 2022, след което страните в ЕС ще имат 2 години, за да пренесат нормите в националното си право.

    Законодателството няма да засяга устройства, пуснати на пазара преди влизането му в сила.

    През 2020 в ЕС са били продадени приблизително 420 млн. мобилни телефони и други преносими електронни устройства. Поради несъвместимостта на предлаганите на пазара зарядни устройства обаче повече от една трета от потребителите споделят, че са се сблъскали с проблеми, изразходвайки същевременно близо 2,4 милиарда евро годишно за отделно закупувани допълнителни зарядни. В същото време изхвърляните и неизползваните зарядни устройства всяка година са причина за около 11 000 тона отпадъци от електрическо и електронно оборудване.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 6 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 7 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 7 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 23 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 24 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.