петък, 19 август 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  857 прочитания

  Хърватия може да стане следващият член на еврозоната

  Страната има готовност за приемане на еврото от 1 януари 2023 г.
  02 юни 2022, 13:27 a+ a- a

  Снимка: Exconomy.bg

  Хърватия може да бъде следващата страна, която ще се присъедини към еврозоната, след като Европейската комисия (ЕК) даде своето одобрение в сряда (1 юни).

  Ако този ход бъде одобрен от Еврогрупата и Съвета на ЕС по-късно този месец, Хърватия може да приеме официалната валута на ЕС още на 1 януари 2023 г. - шест месеца преди да отпразнува десетата си годишнина като член на ЕС. Така тя ще стане двадесетият член на еврозоната, уточнява Euronews.

  Одобрението от Комисията се основава на нейния последен доклад за конвергенцията, в който се прави преглед на готовността на държавите-членки да се присъединят към еврозоната.

  От седемте държави-членки, които се разглеждат (Дания има възможност за неучастие) Хърватия е единствената, която изпълнява всички критерии, необходими за присъединяване. Те включват съвместимост на националното законодателство с осигуряването на независимост на централната банка, стабилност на цените (сравнително ниска инфлация на ниво, подобно на еврозоната), фискална стабилност (дефицит не надвишаващ 3% от БВП, както е задължено от правилата на ЕС), стабилност на обменния курс и трайна конвергенция (сравнително ниски дългосрочни лихвени проценти).

  Представител на ЕС каза пред репортери, че „също така е вярно, че имаше много силна политическа решимост от страна на хърватските власти“ да се присъедини към еврото и че „това например не е ориентацията на другите страни в чакалня, така да се каже.“

  Служителят също така отхвърли опасенията, че Хърватия няма да бъде „сигурен член на еврозоната“ или „повторение на Гърция“, като твърди, че след кризата с еврото от 2008 г. еврозоната е създала нови институции, включително банков съюз и надзорни механизми , за по-добър мониторинг на финансовите институции.

  „Хърватия е много малка, отворена икономика“, заяви служителят, и „нейната банкова система е до голяма степен собственост на големи банки в много големи държави“, което осигурява още един слой сигурност.

  Еврото влезе в обращение на 1 януари 2002 г. и всички държави-членки по принцип са ангажирани да приемат еврото, след като изпълнят условията, но няма определен график и от тях зависи да предприемат необходимите стъпки. Докладът за конвергенция също така оценява България, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция. Той установи, че Румъния в момента не изпълнява нито едно от изискванията, докато Швеция е единствената страна освен Хърватия, която е в диапазона на ценова стабилност.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  GSK сключи договор за $170 млн. с УНИЦЕФ
  Компанията трябва да достави до 18 млн. дози ваксина срещу малария в рамките на 3 години
  преди 7 часа
  Производствените цени в Германия с 37% ръст на годишна база
  Това е най-голямото повишение на показателя, откакто се води статистика
  преди 7 часа
  преди 7 часа
  България и Сърбия ще работят заедно за гарантирането на енергийните си ресурси
  Превозът на български въглища за Сърбия, удълбочаването на Дунав и нов интермодален терминал, обсъдиха министрите на транспорта на двете страни
  преди 9 часа
  Фонд на фондовете ще разполага с над 2 млрд. лв. за периода 2021-2027 г.
  Във фонда започва одит, съобщи министър Александър Пулев
  преди 11 часа
  Samsung инвестира $15 млрд. в развоен център за чипове
  Компанията иска да бъде сред лидерите в технологиите за производство на чипове