вторник, 05 юли 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  770 прочитания

  ЕК с план за 300 млрд. евро за намаляване на енергийната си зависимост от Русия

  С REPowerEU Брюксел предлага диверсификация на енергийните доставки, по-бързо въвеждане на възобновяеми енергийни източници и пестене на енергия
  19 май 2022, 11:13 a+ a- a

  сн: ЕК

  Европейската комисия представи плана REPowerEU за бързо намаляване на зависимостта на ЕС от руските изкопаеми горива и ускоряване на зеления преход.

  Реорганизирането на европейската енергийна система е неотложно по две причини: първо, за да се прекрати зависимостта на ЕС от руските изкопаеми горива, които биват използвани като икономическо и политическо оръжие и струват на европейските данъкоплатци близо 100 милиарда евро годишно и, второ, за да се преодолее кризата, породена от изменението на климата.

  Мерките в плана REPowerEU могат да удовлетворят тази амбиция чрез икономии на енергия, диверсификация на енергийните доставки и ускорено пускане в употреба на енергия от възобновяеми източници, която да замени изкопаемите горива в домовете, промишлеността и производството на електроенергия. 

  Освен за диверсификация на доставките ЕС ще работи за осигуряване на рекорден внос на втечнен прироред газ и за увеличени доставки на тръбопроводен газ. Нова Енергийна платформа ще позволи съвместни покупки на енергия чрез обединяване на поръчките и координирани преговори с доставчиците.

  Според председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен целта на ЕС за енергийна ефективност за 2030 ще бъде увеличена от 9% на 13%, а целта за 2030 за ЕС за възобновяема енергия от 40% на 45%.

  Планът REPowerEU ще струва до 300 милиарда евро. Според фон дер Лайен сумата ще включва приблизително 72 милиарда евро безвъзмездни средства и 225 милиарда евро заеми. Инвестициите ще включват до 10 милиарда евро за газова инфраструктура, като например липсващи връзки между държавите-членки и LNG терминали. До 2 милиарда евро ще бъдат инвестирани в петролна инфраструктура с оглед спиране на доставката на руски петрол. Цялото останало финансиране ще отиде за ускоряване и мащабиране на прехода към чиста енергия, каза фон дер Лайен.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  ЕС договори нови правила за контрол на "Дивия запад" на крипто индустрията
  Компаниите за криптовалути ще трябва да имат лиценз за упражняване на дейност в ЕС, въвеждат се и мерки за защита на потребителите
  преди 11 часа
  България се присъединява към инициатива, подкрепяща ядрената енергетика
  Становището е покрепено от 20 синдиката от Белгия, Чехия, Финландия, Франция, Унгария, Литва, Румъния, Словакия, Словения и Хърватия
  преди 14 часа
  iBanFirst придобива базирания в Лондон Cornhill
  Финтех компанията планира международни сделки на стойност €100 млн. през следващите 3 години
  преди 15 часа
  Българската Gtmhub придоби нова компания
  Това е втората сделка по придобиване за българския стартъп от началото на 2022
  преди 15 часа
  SeedBlink стартира вторичен пазар, където инвеститорите могат да продадат придобитите активи
  Компанията стартира и SeedBlink Circle, общност за активни членове, за да улесни взаимодействието и споделянето на идеи