четвъртък, 07 юли 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1179 прочитания

  СЗО: Реалният брой смъртни случаи, свързани с Covid-19, е близо 15 млн. души

  Смъртните случаи са повече при мъжете и в държавите с по-ниски доходи
  05 май 2022, 16:29 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  Нови оценки на Световната здравна организация (СЗО) показват, че пълният брой на смъртните случаи, свързани пряко или косвено с пандемията от Covid-19 (описана като „прекомерна смъртност“) между 1 януари 2020 г. и 31 декември 2021 г., е бил приблизително 14,9 милиона. За сравнение според официалните данни към момента починалите са 5,4 милиона души.

  „Тези отрезвяващи данни сочат не само въздействието на пандемията, но и необходимостта всички страни да инвестират в по-устойчиви здравни системи, които могат да поддържат основни здравни услуги по време на кризи, включително по-силни здравни информационни системи“, каза д-р Тедрос Адханом Гебрейесус, генерален директор на СЗО. „СЗО се ангажира да работи с всички страни за укрепване на техните здравни информационни системи, за да генерира по-добри данни за по-добри решения и по-добри резултати.“

  Прекомерната смъртност се изчислява като разлика между броя на настъпилите смъртни случаи и броя, който би се очаквал при липса на пандемия въз основа на данни от по-ранни години.

  Прекомерната смъртност включва смъртни случаи, свързани с Covid-19 пряко (поради болестта) или непряко (поради въздействието на пандемията върху здравните системи и обществото). Смъртните случаи, свързани непряко с Covid-19, се дължат на други здравни състояния, за които хората не са имали достъп до превенция и лечение, тъй като здравните системи бяха претоварени от пандемията. Приблизителният брой на излишните смъртни случаи може да бъде повлиян и от смъртни случаи, избегнати по време на пандемията поради по-ниски рискове от определени събития, като злополуки с моторни превозни средства или професионални наранявания.

  Повечето от смъртните случаи (84%) са съсредоточени в Югоизточна Азия, Европа и Америка. Около 68% от смъртните случаи са концентрирани само в 10 страни в световен мащаб. Страните със среден доход представляват 81% от 14,9 милиона прекомерни смъртни случаи (53% в страните с по-ниски средни доходи и 28% в страните с по-висок среден доход) за 24-месечния период, с високи и ниски доходи страни, всяка от които представлява съответно 15% и 4%.

  Оценките за 24-месечен период (2020 и 2021 г.) включват разбивка на прекомерната смъртност по възраст и пол. Те потвърждават, че глобалният брой на смъртните случаи е по-висок за мъжете, отколкото за жените (57% мъже, 43% жени) и по-висок сред възрастните хора. Абсолютният брой на свръх смъртните случаи се влияе от размера на населението. Броят на прекомерните смъртни случаи на 100 000 души дава по-обективна картина на пандемията спрямо данните за смъртността от Covid-19, твърди СЗО.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 часа
  МЗ: Възрастните най-активни при поставянето на втори бустери
  Над 4200 са общо всички поставени втори бустерни ваксини у нас
  преди 12 часа
  ЕК ще представи през лятото правила за въвеждане на напълно автономни коли в ЕС
  С новите мерки за безопасност се очаква до 2038 да бъдат спасени над 25 000 живота и да се избегнат поне 140 000 тежки наранявания
  преди 13 часа
  59% от компаниите у нас продължават с плановете за териториално разширяване
  50% от ИТ лидерите в България споделят, че планират да изместят повече бизнес функции към облака, показва проучване на Equinix
  преди 14 часа
  преди 14 часа
  ЕП призна газа и ядрената енергия за зелени
  Решението може да влезе в сила от 1 януари 2023
  преди 14 часа
  Exacta Solutions отваря нов офис в София
  Начело на офиса в София е Росица Великова