вторник, 16 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2072 прочитания

    ЕП удължи срока на цифровия Covid сертификат с още 1 година

    Той ще важи до юни 2023 г.
    05 май 2022, 14:16 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    Европейският парламент прие да запази рамката на ЕС за цифров Covid сертификат за още една година, до юни 2023 г. За да се гарантира, че гражданите на ЕС могат да се възползват от правото си на свободно движение независимо от развитието на пандемията Covid-19, пленарното заседание на ЕП одобри решението на Комисията по граждански свободи да започне преговори със страните-членки за удължаване на цифровия сертификат за Covid на ЕС (EUDCC), чиято правна рамка изтича на 30 юни, за още 12 месеца. Депутатите гласуваха за одобрение на преговорите за удължаване с 432 гласа „за“, 130 „против“ и 23 „въздържали се“ (граждани на ЕС) и 441 гласа „за“, 132 „против“ и 20 „въздържали се“ (граждани на трети страни).

    Наред с удължаването на валидността на схемата EUDCC до 30 юни 2023 г., промените също така позволяват на държавите-членки да предоставят сертификати за тестове въз основа на нови видове тестове за антигенен анализ.

    Преглед след шест месеца
    Депутатите измениха предложенията, за да подчертаят, че държавите-членки трябва да избягват допълнителни ограничения за свободата на движение за притежателите на EUDCC, освен ако не е абсолютно необходимо. Ако са необходими ограничения, те трябва да бъдат ограничени и пропорционални, въз основа на най-новите научни съвети на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) и Комитета за здравна сигурност на ЕС.

    Те също така молят Комисията да прецени дали схемата EUDCC е необходима и пропорционална шест месеца след нейното удължаване. Евродепутатите искат да запазят възможно най-кратък период, в който се прилага регламентът, и да го отменят веднага щом епидемиологичната ситуация позволява.

    Следващи стъпки
    Преговорите със Съвета за споразумение за удължаване могат да започнат незабавно, така че правилата да са в сила преди изтичането на настоящата схема на 30 юни.

    Контекст
    Създаването на цифров Covid сертификат на ЕС (EUDCC) беше прието през юни 2021 г., за да се улесни свободното движение в Европа по време на пандемията за ограничен период от 12 месеца.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 минути
    ЕК пуска 35 500 безплатни билета за 18-годишните, за да обиколят Европа
    Кандидатстването започва днес и ще приключи на 30 април
    преди 2 часа
    В София ще се състои кръгла маса за електронната търговия в ЕС
    „Бъдещето на електронната търговия в Европейския съюз“ ще се проведе на 29 април
    преди 2 часа
    Двуцифрен ръст в ползването на услугата Executive Search у нас през 2023 спрямо 2020 
    Транспорт и логистика е секторът с най-голям ръст в ползването на директното търсене за мениджърски позиции, според анализа на БЕСА
    преди 4 часа
    БАКБ придобива Токуда банк
    Очаква се регулаторно одобрение на сделката
    преди 7 часа
    България в ЕС: Повече инвестиции и по-високи доходи
    Износът на стоки от България в ЕС достига 31 млрд. евро през 2022, отчита доклад на ИПИ