четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    734 прочитания

    ЕК предложи цифровизация на визите

    Целта е искането, одобрението и плащането за виза за Шенген да става електронно
    28 април 2022, 10:25 a+ a- a

    Снимка: ЕП

    Европейската комисия (ЕК) предложи цифровизация на процеса на издаване на шенгенски визи, с което ще се замени визовият стикер и ще се въведе възможност за подаване на заявления за издаване на визи онлайн чрез европейската онлайн платформа за визи. С новия пакт за миграцията и убежището беше поставена цел за пълното цифровизиране на визовите процедури до 2025 г. Това е възможност за ефективно подобряване на процеса на кандидатстване за виза чрез намаляване на разходите и тежестта за държавите членки, както и за кандидатите, като същевременно се подобрява сигурността на Шенгенското пространство.

    В днешната цифрова епоха кандидатстването за виза все още е продължителен процес, който се извършва на хартия, а кандидатите трябва да пътуват, за да подадат и след това да получат паспорта си с виза, което води до натрупване на разходи както за пътуващите, така и за държавите членки. Няколко държави членки предприеха стъпки за подаване на заявленията за издаване на визи онлайн, но съществуват различия в степента, в която са извършили това. Само няколко от тях предлагат възможност за плащане онлайн. Тези процедури се оказаха проблематични и по време на пандемията от Covid-19, при която кандидатите вече не можеха свободно да отиват в консулствата, за да кандидатстват за виза.

    Чрез цифровизацията кандидатстването за шенгенска виза ще става по-лесно и самата виза ще бъде по-сигурна:
        1. Кандидатите за виза ще могат да кандидатстват за виза онлайн, включително да плащат визова такса чрез единна платформа на ЕС, независимо коя държава от Шенген желаят да посетят.
        2. Платформата автоматично ще определя коя държава от Шенген е компетентна да разгледа дадено заявление, по-специално когато кандидатът възнамерява да посети няколко шенгенски държави.
        3. Платформата ще предоставя на кандидатите актуална информация относно шенгенските визи за краткосрочно пребиваване, както и цялата необходима информация относно изискванията и процедурите (като например придружаващи документи, визова такса или необходимост от среща за събиране на биометрични идентификатори).
        4. Явяването лично в консулството ще бъде задължително само за кандидатстващите за първи път с цел събиране на биометрични идентификатори, за кандидатите, чиито биометрични данни вече не са валидни, или за кандидатите с нов документ за пътуване.
        5. Визата ще включва най-съвременни защитни елементи, които ще бъдат по-сигурни от настоящия визов стикер.
        6. Новата система ще гарантира, че основните права винаги са защитени.

    Контекст
    През 2018 г. ЕК предложи да се измени Визовият кодекс, като се приемат визови политики в отговор на новите предизвикателства, и също така подчерта, че цифровите визи са пътят напред в дългосрочен план. При преразглеждането на Визовия кодекс на ЕС през 2019 г. ЕП и Съветът заявиха целта за разработване на общо решение, което да позволи подаването на заявления за шенгенски визи онлайн, като по този начин се използват в пълна степен последните правни и технологични новости. Пандемията от Covid-19 доведе до забавяне на операциите за издаване на шенгенски визи в световен мащаб поради трудностите при приемането на кандидати за виза в консулствата и центровете за подаване на заявления и накара държавите членки да призоват ЕК да ускори работата по цифровизацията на визовите процедури. С Пакта за миграцията и убежището, предложен от Комисията през септември 2020 г., бе определена цел визовата процедура да стане изцяло цифровизирана до 2025 г. с въвеждането на цифрова виза и възможност за подаване на заявления за издаване на визи онлайн.

    Следващи стъпки
    Предстои предложението да бъде обсъдено от Европейския парламент и от Съвета. След това държавите членки ще разполагат с 5 години, за да преминат към общата онлайн визова платформа. В зависимост от резултатите от преговорите между съзаконодателите разработването на платформата би могло да започне през 2024 г. и тя може да започне да функционира през 2026 г. Предвид петгодишния преходен период всички държави членки биха могли да използват платформата през 2031 г.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 16 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 16 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 17 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 18 часа
    преди 21 часа