петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    982 прочитания

    ЕС преминава отвъд острата фаза на пандемията

    Подобен коментар направи и д-р Антъни Фаучи за САЩ
    28 април 2022, 09:54 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    Въпреки че в световен мащаб пандемията от Covid-19 все още не е приключила, страните от Европейския съюз (ЕС)/Европейското икономическо пространство (ЕИП) преминават отвъд острата фаза на пандемията и към по-устойчив и интегриран подход в отговор на Covid-19, благодарение на постигнатото високо ниво на ваксиниране и доверието в техните укрепени здравни системи. С това становище излязоха Европейските центрове по превенция и контрол на заболяванията (ECDC).

    През февруари и март 2022 г. 8 държави от ЕС са участвали в диалог с ECDC относно техните подходи за преминаване към фаза след острата фаза и/или мерки за деескалация, за да се идентифицират общи подходи и полезни инструменти, които могат да бъдат използвани от други държави.

    Резултатите от този анализ показват, че консултираните страни са преминали от подхода на остра спешна фаза, където са инвестирани усилия за намаляване на предаването и защита на здравната система, към пост-остра фаза, която има за цел да осигури непрекъсната подкрепа и управление на тежки резултати и защитата на уязвимите групи от населението.

    При преминаване към тази фаза, всички консултирани страни намаляват своите мерки за реакция. Държавите ще продължат да наблюдават пандемичните тенденции и ключови индикатори, но се отдалечават от широко разпространения скрининг и се ориентират към подходи, фокусирани върху тестване за диагностични цели, както и целенасочено и представително наблюдение, за да се даде възможност за непрекъснат мониторинг.

    Консултираните държави подчертават значението на поддържането на капацитета за секвениране, за да се гарантира продължаващата способност за откриване на нови варианти на Covid-19, както и да се поддържа по-широката способност за откриване и характеризиране на други нови и нововъзникващи патогени.

    Според осемте държави комуникацията е ключова за управление на риска и ангажираността на общността. Според тях научните изследвания трябва да са приоритет, но предизвикателствата около финансирането и координацията остават.

    Няколко държави съобщават за повишен фокус върху възстановяването на техните здравни системи и необходимостта от оценка и справяне с по-широките въздействия на пандемията върху здравето, включително забавяне или прекъсване на програмите за ваксиниране при деца, програмите за здравен скрининг и други медицински интервенции.

    ECDC разработи редица доклади и технически насоки, които могат да подпомогнат прехода на страните към фаза след острата, включително такива, свързани с проучвания.

    В същото време в САЩ д-р Антъни Фаучи, който е главен медицински съветник на президента Байдън, заяви, че странат е „извън пандемичната фаза“. По-късно той уточни, че е говорил за това, че страната е извън острата фаза на пандемията. Пред The Washington Post той заяви, че нацията е в „преходна фаза, от намаляване на числата към, надяваме се, по-контролирана фаза и ендемичност“.

    В първоначалните си бележки главният експерт по инфекциозни болести на нацията каза пред „PBS NewsHour“, че докато в световен мащаб „няма съмнение, че тази пандемия все още продължава“, в САЩ „сме на ниско ниво в момента“, позовавайки се на факта, че новите случаи на Covid-19 са достигнали плато, което продължава вече няколко седмици. Съобщават се по-малко от 60 000 нови случая на ден, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC). През януари страната отчиташе над 1 милион нови инфекции дневно.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 31 минути
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 34 минути
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 2 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове
    преди 17 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 18 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България