петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    943 прочитания

    Повече от половината американци са преболедували ковид

    Според данни на CDC над 75% от децата също са прекарали вируса
    27 април 2022, 15:25 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    След рекордното нарастване на случаите на Covid-19 по време на вълната, задвижвана от варианта Омикрон, около 58% от населението на САЩ като цяло и повече от 75% от по-малките деца са били заразени с коронавирус от началото на пандемията. Това показват данните на американските Центрове за контрол на заболявания (CDC), базирани на проучване на кръвни проби на национално ниво.

    Проучването бележи първия път, в който повече от половината от населението на САЩ е било заразено с вируса SARS-CoV-2 поне веднъж, и предлага подробен оглед на въздействието на варианта Омикрон в Съединените щати. Преди Омикрон да пристигне през декември 2021 г., една трета от населението на страната е имало доказателства за предишна инфекция със SARS-CoV-2.

    Според новите данни Омикрон увеличава инфекциите във всяка възрастова група, но децата и юношите, много от които остават неваксинирани, имат най-висок процент инфекции, докато хората на 65 и повече години, силно ваксинирано население, имат най-ниски.

    В периода от декември до февруари, когато Омикрон се разпространява в САЩ, 75,2% от децата на възраст 11 и по-малки са имали антитела, свързани с инфекцията, в кръвта си, спрямо 44,2% през предходния тримесечен период. Сред тези на 12-17 г., 74,2% са носители антитела, в сравнение с 45,6% за периода от септември до декември.

    Учените са търсили специфични антитела, произведени в отговор на вируса SARS-CoV-2, които присъстват само след инфекция и не се генерират от ваксини срещу Covid-19. Следи от тези антитела могат да останат в кръвта до две години, уточнява „Ройтерс“. Наличието на подобни антитела не означава, че човек е предпазен от повторно инфектиране с вируса. Учените уточняват, че не са гледали дали в пробите има достатъчно антитела, които да осигуряват защита.

    Инфекциите с Covid-19 в САЩ се увеличават, каза директорът на CDC д-р Рошел Валенски. Те се увеличават с 22,7% през последната седмица до 44 000 на ден. Хоспитализациите се повишават за втора поредна седмица с 6,6%. В голямата си степен увеличението се дължи на подварианти на Омикрон, обясни Валенски.

    Валенски каза, че вариантът BA.1, който предизвика вълната Омикрон, сега представлява само 3% от предаването в САЩ. Pодвариантът BA.2.121, съставлява почти 30% от случаите и изглежда е с 25% по-заразен дори от силно заразния подвариант BA.2 на Омикрон.

    CDC продължава да препоръчва носене на маска в обществения транспорт на закрито, а Валенски подчерта, че ваксинацията остава най-сигурната стратегия за предотвратяване на усложнения от Covid-19.

    Повече от 66% от населението на САЩ е напълно ваксинирано, а близо 46% имат и поставена бустерна доза, според федералните данни.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 7 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 23 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 23 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 24 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство