понеделник, 15 август 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  789 прочитания

  Нов случай на ебола в Конго

  Към момента е потвърден само един случай, властите предприемат мерки за овладяване на ситуацията
  26 април 2022, 10:12 a+ a- a

  Снимка: СЗО

  Здравните власти в Демократична република Конго (ДРК) обявиха огнище на Ебола, след като беше потвърден случай в Мбандака, град в северозападната екваторска провинция. Това е третото огнище в провинцията от 2018 г. насам, съобщи Световната здравна организацият (СЗО).

  До момента е потвърден само един случай. Пациентът, 31-годишен мъж, започва да изпитва симптоми на 5 април и след повече от седмица грижи у дома, търси лечение в местно здравно заведение. На 21 април пациентът е приет в център за лечение на ебола за интензивно лечение, но умира по-късно същия ден. След като разпознават симптомите, здравните работници незабавно изпращат проби за тестване за заболяване, причинено от вируса Ебола. Продължават разследвания за установяване на източника на епидемията.

  „Времето не е на наша страна“, каза д-р Матшидисо Моети, регионален директор на Световната здравна организация (СЗО) за Африка. „Заболяването има две седмици преднина и сега играем на догонване. Положителната новина е, че здравните власти в Демократична република Конго имат повече опит от всеки друг в света в бързото овладяване на огнища на Ебола.“

  ДРК преживява 14-то си огнище на ебола от 1976 г. Настоящото е шестото от 2018 г. – най-честото явление в историята на ебола в страната. Предишни огнища в Екваторската провинция са били през 2020 г. и 2018 г., като са регистрирани съответно 130 и 54 случая.

  Усилията за спиране на настоящата епидемия вече са в ход. Починалият пациент е погребан по безопасен начин. Идентифицират се и всички, които са влезли в контакт с пациента и ще се следи здравето им. Здравното заведение, в което пациентът получава грижи, е обеззаразено.

  Експертите на СЗО, базирани в ДРК, подкрепят националните власти за разширяване на ключови области за реагиране на огнища, включително тестване, проследяване на контакти, превенция и контрол на инфекции, лечение, както и работа с общности за подкрепа на мерките за обществено здраве за предотвратяване на инфекции.

  Очаква се ваксинацията да започне в следващите дни. Страната вече разполага със запаси от ваксината срещу ебола rVSV-ZEBOV, налична в градовете Гома и Киншаса. Ваксините ще бъдат изпратени до Мбандака и ще се прилагат чрез стратегия за „кръгова ваксинация“, при която контактите и контактите на контактите се ваксинират, за да се ограничи разпространението на вируса и да се защитят животите.

  „Много хора в Мбандака вече са ваксинирани срещу Ебола, което трябва да помогне за намаляване на въздействието на болестта“, каза д-р Моети. „Всички, които са били ваксинирани по време на епидемията през 2020 г., ще бъдат реваксинирани“.

  Ебола е тежко, често фатално заболяване, засягащо хора и други примати. Процентът на смъртност от случаите варира от 25% до 90% при минали епидемии. Сега има ефективно лечение и ако пациентите получат ранно лечение, както и поддържащи грижи, шансовете им за оцеляване се подобряват значително.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 36 минути
  ББР с нова кредитна програма за енергийна ефективност на малкия и средния бизнес
  Тя е с размер 30 млн. и ще е достъпна и за компаниите, които не са били одобрени за европейските средства
  преди 1 час
  920 фирми ще получат над 93 млн.лв. безвъзмездни средства за енергийна ефективност
  Те са одобрени по финалната мярка за подпомагане на бизнеса за изминалия програмен период на ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020
  преди 1 час
  355 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 226 419
  12 август 2022, 16:33
  КЕВР утвърди цена на природния газ за август – 297,89 лв./Mwh
  Основната причина за увеличението са рязко нарасналите цени на международните газови пазари
  12 август 2022, 16:15
  София въвежда „спирка по желание“
  Те влизат в сила на 13 август за 9 автобусни линии