събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1394 прочитания

    Нов случай на ебола в Конго

    Към момента е потвърден само един случай, властите предприемат мерки за овладяване на ситуацията
    26 април 2022, 10:12 a+ a- a

    Снимка: СЗО

    Здравните власти в Демократична република Конго (ДРК) обявиха огнище на Ебола, след като беше потвърден случай в Мбандака, град в северозападната екваторска провинция. Това е третото огнище в провинцията от 2018 г. насам, съобщи Световната здравна организацият (СЗО).

    До момента е потвърден само един случай. Пациентът, 31-годишен мъж, започва да изпитва симптоми на 5 април и след повече от седмица грижи у дома, търси лечение в местно здравно заведение. На 21 април пациентът е приет в център за лечение на ебола за интензивно лечение, но умира по-късно същия ден. След като разпознават симптомите, здравните работници незабавно изпращат проби за тестване за заболяване, причинено от вируса Ебола. Продължават разследвания за установяване на източника на епидемията.

    „Времето не е на наша страна“, каза д-р Матшидисо Моети, регионален директор на Световната здравна организация (СЗО) за Африка. „Заболяването има две седмици преднина и сега играем на догонване. Положителната новина е, че здравните власти в Демократична република Конго имат повече опит от всеки друг в света в бързото овладяване на огнища на Ебола.“

    ДРК преживява 14-то си огнище на ебола от 1976 г. Настоящото е шестото от 2018 г. – най-честото явление в историята на ебола в страната. Предишни огнища в Екваторската провинция са били през 2020 г. и 2018 г., като са регистрирани съответно 130 и 54 случая.

    Усилията за спиране на настоящата епидемия вече са в ход. Починалият пациент е погребан по безопасен начин. Идентифицират се и всички, които са влезли в контакт с пациента и ще се следи здравето им. Здравното заведение, в което пациентът получава грижи, е обеззаразено.

    Експертите на СЗО, базирани в ДРК, подкрепят националните власти за разширяване на ключови области за реагиране на огнища, включително тестване, проследяване на контакти, превенция и контрол на инфекции, лечение, както и работа с общности за подкрепа на мерките за обществено здраве за предотвратяване на инфекции.

    Очаква се ваксинацията да започне в следващите дни. Страната вече разполага със запаси от ваксината срещу ебола rVSV-ZEBOV, налична в градовете Гома и Киншаса. Ваксините ще бъдат изпратени до Мбандака и ще се прилагат чрез стратегия за „кръгова ваксинация“, при която контактите и контактите на контактите се ваксинират, за да се ограничи разпространението на вируса и да се защитят животите.

    „Много хора в Мбандака вече са ваксинирани срещу Ебола, което трябва да помогне за намаляване на въздействието на болестта“, каза д-р Моети. „Всички, които са били ваксинирани по време на епидемията през 2020 г., ще бъдат реваксинирани“.

    Ебола е тежко, често фатално заболяване, засягащо хора и други примати. Процентът на смъртност от случаите варира от 25% до 90% при минали епидемии. Сега има ефективно лечение и ако пациентите получат ранно лечение, както и поддържащи грижи, шансовете им за оцеляване се подобряват значително.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство