петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1764 прочитания

    ECDC и EMA не препоръчват 4-та доза ваксина срещу Covid-19

    Според европейските здравни органи на този етап те са подходящи само за хора над 80 години
    08 април 2022, 13:05 a+ a- a

    Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) и работната група за Covid-19 (ETF) на Европейската агенция по лекарствата (EMA) стигнаха до заключението, че е твърде рано да се обмисли използването на четвърта доза ваксини срещу Covid-19 (Comirnaty на Pfizer и Spikevax на Moderna) в общия план население.

    И двете агенции обаче се съгласиха, че четвърта доза (или втори бустер) може да се дава на възрастни на възраст 80 и повече години след преглед на данните за по-високия риск от тежък Covid-19 в тази възрастова група и защитата, осигурена от четвъртата доза.

    ECDC и EMA също така отбелязаха, че понастоящем няма ясни доказателства в ЕС, че защитата на ваксината срещу тежко заболяване намалява значително при възрастни с нормална имунна система на възраст от 60 до 79 години и по този начин няма ясни доказателства в подкрепа на незабавната употреба на четвърта доза. Властите ще продължат да наблюдават данните, за да определят дали има нарастващ риск от тежко заболяване сред ваксинираните.

    Ако настоящата епидемиологична ситуация се промени и се появят нови сигнали, може да се наложи да се обмисли четвърта доза в тази възрастова група. Междувременно националните власти също ще вземат предвид местните данни, за да решат дали да използват четвърта доза при хора с по-висок риск.

    За възрастни под 60 години с нормална имунна система понастоящем няма убедителни доказателства, че защитата на ваксината срещу тежко заболяване намалява или че има добавена стойност от четвърта доза. Тъй като кампаниите за реваксинация могат да започнат през есента, властите ще обмислят най-доброто време за допълнителни дози, вероятно като се възползват от актуализираните ваксини.

    Досега не са се появили опасения за безопасността от проучванията за допълнителни бустери.

    Ваксинацията срещу Covid-19 остава най-ефективният начин за предотвратяване на тежко заболяване по време на настоящата пандемия, включително тежко заболяване, причинено от варианта Омикрон.

    ECDC и EMA призовават гражданите на ЕС да попълнят своите графици както за първоначалната, така и за бустерната ваксинация в съответствие с националните препоръки. Към края на март 2022 г. 83% от възрастните са получили пълна първоначална ваксинация и само 64% са получили бустер доза.

    Какво казват доказателствата за вторите бустерни дози?
    Доказателствата за ефектите от четвърта доза идват до голяма степен от Израел, където данните показват, че втори бустер, приложен най-малко 4 месеца след първия бустер, възстановява нивата на антителата, без да поражда нови опасения за безопасността. Данните също така предполагат, че втори бустер осигурява допълнителна защита срещу тежко заболяване, въпреки че продължителността на ползите все още не е известна и доказателствата все още са ограничени.

    Други фактори, които трябва да се вземат предвид при кампаниите за ваксинация
    Националните власти в ЕС вземат окончателни решения за въвеждането на ваксини, включително бустерни дози, като вземат предвид фактори като разпространението на инфекцията, ефектите от Covid-19 в различни популации и появата на нови варианти.

    ECDC и EMA ще продължат да преглеждат наличните доказателства за ефективността на ваксините срещу Covid-19 и съответно да актуализират препоръките си. EMA също така ще разгледа всички нововъзникващи данни за безопасността и ефективността на бустерните дози с оглед актуализиране на продуктовата информация за ваксините срещу Covid-19, където е приложимо.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 7 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 23 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 23 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 24 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство