понеделник, 15 август 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  918 прочитания

  ЕП отпуска €3,4 млрд. за посрещане на нуждите на украинските бежанци

  Страните от ЕС ще получат предварително 15% от помощта, държавите с най-голям брой бежанци, включително България, ще получат незабавно 45% от средствата от фонда за възстановяване
  07 април 2022, 13:44 a+ a- a

  Снимка: ЕК

  Страните от ЕС, които са приютили хора, бягащи от руското нашествие в Украйна, ще получат незабавно €3,4 млрд., решиха евродепутатите в четвъртък.

  След като по време на последната пленарна сесия Парламентът даде зелена светлина за пренасочване на средствата от ЕС за регионално развитие и убежище към страните от ЕС, приютяващи хора, бягащи от руското нашествие в Украйна, евродепутатите приеха допълнителни спешни мерки за оказване на подкрепа.

  С 549 гласа „за“, 1 глас „против“ и 8 гласа „въздържал се“, Парламентът се съгласи незабавно да отпусне около €3,4 млрд. (от наличните 10 млрд. евро) от фондовете "REACT-EU" и да ускори достъпа на правителствата от ЕС до средства за заплащане на инфраструктура, настаняване, оборудване, заетост, образование, социално приобщаване, здравеопазване и грижи за децата на бежанците.

  Новите правила ще увеличат първоначалното предварително финансиране на средствата по "REACT-EU" от 11% на 15% за всички държави от ЕС. Страните от ЕС, граничещи с Украйна (Унгария, Полша, Румъния и Словакия), и тези, които са приели значителен брой бежанци от Украйна, равняващ се на повече от 1% от тяхното население (Австрия, България, Чехия и Естония), могат незабавно да получат 45% (вместо 11%) от средствата за възстановяване, без да е необходимо да се представят фактури в настоящия момент.

  Контекст
  По данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) от 24 февруари, когато Русия нападна Украйна, над 4 млн. души са напуснали страната, като повечето от тях са се насочили към съседните държави. REACT-EU е пакет от €50 млрд., създаден през 2020 г., за да помогне за смекчаване на непосредствените последици от кризата Covid-19 в целия ЕС.

  Следващи стъпки
  Следва проектоправилата да бъдат официално одобрени и от Съвета. Регламентът ще влезе в сила един ден след публикуването му в Официален вестник на ЕС.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 минути
  Летище София очаква спад от 23% на пътниците тази година спрямо 2019
  За пореден месец се наблюдава ръст на пътувалите с международни чартърни полети, отчитат от аерогарата
  преди 1 час
  Японската икономика отбеляза 2,2% ръст
  Данните са за второто тримесечие
  преди 2 часа
  ББР с нова кредитна програма за енергийна ефективност на малкия и средния бизнес
  Тя е с размер 30 млн. и ще е достъпна и за компаниите, които не са били одобрени за европейските средства
  преди 3 часа
  920 фирми ще получат над 93 млн.лв. безвъзмездни средства за енергийна ефективност
  Те са одобрени по финалната мярка за подпомагане на бизнеса за изминалия програмен период на ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020
  преди 3 часа
  355 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 226 419