понеделник, 15 август 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  680 прочитания

  Удължиха безплатния роуминг в ЕС до 2032

  Съветът на ЕС одобри още 10 години безплатен роуминг в блока
  04 април 2022, 13:34 a+ a- a

  сн: ЕК

  След Европейския парламент и Съветът на ЕС днес одобри удължаването на схемата „роуминг както у дома“ до 2032. Така, след като на 30 юни 2022 изтече срокът на действие на настоящия регламент за роуминга, гражданите ще могат да продължат да се обаждат, да изпращат текстови съобщения и да ползват интернет без допълнителни такси, докато пътуват в други държави от ЕС.

  С преразгледания регламент за роуминга се адаптират максималните цени на едро, за да се гарантира, че предоставянето на роуминг услуги на дребно на национални цени е устойчиво за операторите в целия ЕС. Той засилва прозрачността по отношение на услугите, които могат да бъдат предмет на допълнителни разходи, и освен това защитава потребителите от шокиращи сметки в резултат на неволен роуминг в неназемни мобилни мрежи на борда на фериботи или самолети.

  Политиката за справедливо ползване, която има за цел да предотврати постоянния роуминг, ще продължи да се прилага. Комисията може да предложи промени в нея след задълбочен анализ на пазара и надлежна оценка на потенциалното въздействие.

  Преразгледаният регламент включва и мерки за осигуряване на добри условия за потребителите по отношение на качеството на услугата и достъпа до услуги при спешни случаи, включително за хора със специални нужди.

  Комисията ще следи ситуацията и ако е целесъобразно, ще представи ново законодателно предложение за регулиране на пределните цени на едро и евентуално други аспекти на пазара на роуминг услуги.

  Вследствие на одобрената днес от Съвета позиция на Европейския парламент законодателният акт е приет. След като бъде подписан от председателите на Европейския парламент и на Съвета, той ще бъде публикуван в Официален вестник на Европейския съюз и ще влезе в сила на 1 юли 2022.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 минути
  Летище София очаква спад от 23% на пътниците тази година спрямо 2019
  За пореден месец се наблюдава ръст на пътувалите с международни чартърни полети, отчитат от аерогарата
  преди 1 час
  Японската икономика отбеляза 2,2% ръст
  Данните са за второто тримесечие
  преди 2 часа
  ББР с нова кредитна програма за енергийна ефективност на малкия и средния бизнес
  Тя е с размер 30 млн. и ще е достъпна и за компаниите, които не са били одобрени за европейските средства
  преди 3 часа
  920 фирми ще получат над 93 млн.лв. безвъзмездни средства за енергийна ефективност
  Те са одобрени по финалната мярка за подпомагане на бизнеса за изминалия програмен период на ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020
  преди 3 часа
  355 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 226 419