събота, 20 август 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  775 прочитания

  Литва прекратява вноса на руски газ

  Тя е първата европейска държава, която предприема подобна стъпка
  04 април 2022, 11:17 a+ a- a

  Вилнюс, Снимка: ЕК

  Литва вече няма да внася руски газ, за задоволяване на вътрешните си нужди, ставайки първата страна в Европа, която е осигурила независимостта си от руските доставки, съобщи енергийното министерство на страната в събота (2 април).

  Целият природен газ за вътрешно потребление на Литва ще се внася през терминала за внос на втечнен природен газ (LNG) в пристанището на Клайпеда, се казва в изявление на министерството.

  „От този месец нататък – няма повече руски газ в Литва“, написа литовският президент Гитанас Науседа в Twitter, заявявайки, че страната прекъсва „енергийните връзки с агресора“. „Ако ние можем да го направим, останалата част от Европа също може да го направи“, добави той

  По-рано Литва обяви, че няма да позволи внос на втечнен природен газ от Русия.

  Терминалът за втечнен природен газ в Клайпеда, наречен Independence, беше открит през 2014 г., за да сложи край на монопола за доставка на руски газ, който тогавашният президент Далия Грибаускайте нарече „екзистенциална заплаха“ за страната.

  Литва обаче не прекратява транзита на руски газ до Калининградския ексклав. Уебсайтът на газовата мрежа на Литва показа в събота вечерта приблизително същото количество газ, което влиза от Беларус, както се изнася за Калининград, предаде „Ройтерс“.

  Министерството също така отбеляза, че отдалечаването от руските доставки означава, че страната е изолирана от неотдавнашното искане на Русия да плаща за газ в рубли.

  Руският президент Владимир Путин настоява чуждестранните купувачи да плащат за руския газ в руска валута от петък или да бъдат изправени пред прекратяване на доставките, ход, който европейските столици отхвърлиха и който според Германия представлява „изнудване“. 

  „При тези обстоятелства искането на Русия да плаща за газа в рубли става безсмислено, тъй като Литва вече не поръчва газ и не очаква допълнителни плащания“, се казва в изявлението на енергийното министерство.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  GSK сключи договор за $170 млн. с УНИЦЕФ
  Компанията трябва да достави до 18 млн. дози ваксина срещу малария в рамките на 3 години
  преди 9 часа
  Производствените цени в Германия с 37% ръст на годишна база
  Това е най-голямото повишение на показателя, откакто се води статистика
  преди 9 часа
  преди 9 часа
  България и Сърбия ще работят заедно за гарантирането на енергийните си ресурси
  Превозът на български въглища за Сърбия, удълбочаването на Дунав и нов интермодален терминал, обсъдиха министрите на транспорта на двете страни
  преди 11 часа
  Фонд на фондовете ще разполага с над 2 млрд. лв. за периода 2021-2027 г.
  Във фонда започва одит, съобщи министър Александър Пулев
  преди 13 часа
  Samsung инвестира $15 млрд. в развоен център за чипове
  Компанията иска да бъде сред лидерите в технологиите за производство на чипове